• În Lisabona se redeschid restaurantele, cafenelele și barurile până la ora 22:30.
  • În Cehia se vor ridica restricțiile din 11 aprilie.
  • Orașul Kiev intră de azi în lockdown.

După ce și-au ținut cetățenii sub lockdown, chiar de Paștele catolic, mai multe țări europene relaxează restricțiile. Grecia și Portugalia sunt două state care au ales să redeschidă o parte din activitatea economică. Altele continuă să restrângă și mai mult libertatea de mișcare.

Sunt țări care înregistrează o scădere a numărului de infectări și au ales să renunțe la unele restricții. Portugalia este una dintre acestea. Autoritățile au înregistrat ieri mai puțin de 200 de cazuri de Covid-19, nivel nemaiîntâlnit acolo din luna august. Tot în Portugalia se redeschid anumite magazine și afaceri care funcționează în spații de maximum 200 de metri pătrați și care au o ieșire separată, iar portughezii redeschid și restaurantele, cafenelele și barurile cu orar până la 10:30 seara, dar în weekend trebuie să tragă obloanele la ora 1, la prânz. Tot astăzi și Grecia redeschide o parte din comerț, iar liceele își vor relua cursurile curând.

Care este situația din Cehia

Premierul Andrej Babis a anunțat că nu va mai cere prelungirea stării de urgență, înstaurată din 5 octombrie, iar Cehia va scăpa de restricții din 11 aprilie. Se vor putea face deplasări între regiuni, iar noaptea nu va mai fi carantină. Acum, cetățenii din Cehia nu pot să plece de acasă decât pentru motive justificate.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
AI ACEEAȘI RUTINĂ LA JOB?
ZELENSKI RĂSUFLĂ UȘURAT
CÎRSTOIU: MANDATUL MEU E PE MASA COALIȚIEI
CE SCOP ARE ISRAELUL

Statele în care sunt restricții dure

Franța, Italia și Germania sunt țările cele mai închise acum. Situația sanitară din aceste țări au determinat autoritățile să închidă aproape total comerțul și viața socială. Duminică, mii de polițiști erau mobilizați în Franța pentru aplicarea celui de-al treilea lockdown, anunțat miercurea trecută de președintele Emmanuel Macron. Kiev, capitala Ucrainei, intră de azi în lockdown, cu restricții care afectează transportul și închiderea școlilor și grădinițelor, iar evenimentele publice sunt interzise.