• Începând cu 19 august, aproape douăzeci de țări și-au selectat candidatul pentru Comisia Europeană.
  • Printre aceștia, treisprezece bărbați și șase femei, printre care Ursula von der Leyen, renumită în iulie în funcția de șef al instituției, și estoniana Kaja Kallas, căreia i se promite postul de șef al diplomației.
  • Cu toate acestea, președintele Comisiei dorește să formeze o echipă egală și a cerut capitalelor să prezinte câte doi candidați, un bărbat și o femeie – cu o scutire pentru țările care doresc să-și reînnoiască comisarul; o cerere la care niciun stat nu a aderat până în prezent.
  • Cele opt țări care încă nu și-au nominalizat concurenții au până pe 30 august pentru a face acest lucru. Distribuția portofoliilor ar putea fi dezvăluită în septembrie, înainte de audierile parlamentare din toamnă

Distribuția probabilă a viitoarei Comisii se extinde cu doi noi candidați propuși.

Acest lucru aduce numărul candidaților declarați la nouăsprezece, la mai puțin de două săptămâni de la termenul stabilit de Ursula von der Leyen. Pe 19 august, guvernul cipriot a anunțat numirea lui Kóstas Kadís ca și candidat pentru Comisie.

Acest biolog calificat, specializat în probleme de mediu și managementul biodiversității, este și un politician cu experiență. A fost ministru al Agriculturii și Mediului (2018-2023), al Educației și Culturii (2014-2018) și al Sănătății (2007-2008). Pe 13 august, Varșovia, la rândul său, a anunțat că îl va nominaliza drept candidat pe Piotr Serafin, reprezentantul permanent al Poloniei la Bruxelles de la sfârșitul anului 2023.

Recomandări

ATAC ASUPRA HEZBOLLAH
ELEVII-S GATA, ȘCOALA BA
PLANUL LUI ZELENSKI
FLUIER DE START
NEW LOOK, NEW YOU
CU BEBE LA SPA

Acesta este un profil tehnic și foarte experimentat în afaceri europene. În special, a condus biroul actualului prim-ministru Donald Tusk când era președinte al Consiliului European, din 2014 până în 2019. A fost și director adjunct al biroului comisarului pentru buget (2010-2012), portofoliu pe care Donald Tusk îl revendică astăzi pentru comisarul său.

Șefa Comisiei Europene dorește să formeze o echipă egală și a cerut capitalelor să prezinte câte doi candidați, un bărbat și o femeie – cu o scutire pentru țările care doresc să-și reînnoiască comisarul. O cerere la care niciun stat nu a aderat până în prezent; ​​Luxemburgul s-a angajat să prezinte doi candidați, dar nu i-a ales încă.

Ursula von der Leyen are puține mijloace de presiune pentru a-i constrânge pe recalcitranți. Cu toate acestea, poate încredința portofolii secundare candidaților din țări care nu își respectă cererea.

Citește și