- SUA au confiscat un avion aparținând președintelui venezuelean Nicolás Maduro, susținând că acesta a fost cumpărat și exportat ilegal, încălcând sancțiunile americane.
- Confiscarea avionului face parte din eforturile continue ale SUA de a sancționa guvernul lui Maduro, acuzat anterior de corupție, narcoterorism și trafic de droguri.
- Oficialii americani au afirmat că avionul de 13 milioane de dolari a fost folosit de Maduro pentru vizite în alte țări și că zborurile sale s-au concentrat aproape exclusiv pe o bază militară din Venezuela.
SUA a confiscat un avion aparținând președintelui republicii Venezuela, Nicolás Maduro, susținând că acesta a fost cumpărat ilegal pentru suma de 13 milioane de dolari și scos ilegal din țară.
Potrivit Departamentului de Justiție al SUA, avionul Falcon 900EX a fost confiscat în Republica Dominicană și transferat în statul american Florida, scrie BBC.
Datele de urmărire au arătat că avionul a părăsit luni aeroportul La Isabela din apropierea capitalei Santo Domingo și a ajuns la scurt timp după aceea la aeroportul Fort Lauderdale din Florida. Când sau cum a ajuns avionul în Republica Dominicană este încă neclar. Atât Maduro cât și guvernul său sunt așteptați să comenteze asupra situației.
Ce spun oficialii americani?
Oficialii americani au declarat că, în urma unei investigații, s-a constatat că persoane afiliate președintelui Maduro ar fi utilizat o societate fantomă cu sediul în Caraibe pentru a-și ascunde implicarea în achiziționarea ilegală a avionului de la o societate cu sediul în Florida la sfârșitul anului 2022 și începutul anului 2023.
Avionul a fost apoi exportat ilegal din Statele Unite în Venezuela prin Caraibe în aprilie 2023.
Argumentul oficialilor americani conform căruia vânzarea și exportul avionului au încălcat sancțiunile SUA este puțin probabil să aibă prea multă greutate în fața președintelui Maduro, care a acuzat în mod repetat SUA de amestec în afacerile interne ale țării sale scrie CNN
Statele Unite, susținute de autoritățile Republicii Dominicane
Markenzy Lapointe, procurorul SUA pentru Districtul de Sud al Floridei, a declarat că autoritățile Republicii Dominicane au oferit guvernului SUA „un ajutor neprețuit” în organizarea confiscării.
„Nu contează cât de luxos este avionul privat sau cât de puternici sunt oficialii – vom lucra neîncetat cu partenerii noștri de aici și din întreaga lume pentru a identifica și returna orice aeronavă scoasă ilegal în afara Statelor Unite”, a declarat Matthew S Axelrod de la Departamentul Comerțului – una dintre agențiile federale implicate în operațiunea de recuperare a avionului.” spune procurorul american.
Zboruri comerciale suspendate dupa realegerea lui Maduro
Conform datelor deținute de site-ul Flightradar24, avionul părea să fi zburat spre capitala venezueleană Caracas după ce a ajuns la Kingston, în Saint Vincent și Grenadine, în aprilie 2023.
Oficialii americani au declarat că acesta a zburat ulterior „aproape exclusiv către și de la o bază militară din Venezuela”.
Oficialii americani au declarat că avionul a fost folosit de Maduro „în vizite în alte țări”.
La sfârșitul lunii iulie, guvernul venezuelean a anunțat că suspendă temporar zborurile comerciale atât către Republica Dominicană, cât și către Panama, ca urmare a realegerii controversate a lui Maduro.
Maduro este la prima abatere
Nu este prima dată când dl Maduro sau guvernul Venezuelei sunt vizați de autoritățile federale americane pentru presupusă corupție. În 2020, Departamentul de Justiție l-a acuzat pe dl Maduro și pe 14 oficiali venezueleni, printre altele, de narcoterorism, corupție și trafic de droguri.
Departamentul de Stat a oferit o recompensă de până la 15 milioane de dolari pentru informații care să conducă la arestarea sau condamnarea dlui Maduro.