Statele Unite au decis să prioritizeze Ucraina în detrimentul altor state, în privința livrării de sisteme NASAMS și PATRIOT. Putin amenință cu „schimbarea doctrinei nucleare”

Casa Albă a declarat că Administrația Biden va grăbi livrarea de interceptoare de apărare aeriană către Ucraina, prin întreruperea livrărilor către țările aliate, raportează Wall Street Journal.

Președintele Biden a lăsat să se înțeleagă că această mișcare a fost hotărâtă săptămâna trecută, în timpul întâlnirii G7 din Italia, spunând: „Le-am adus la cunoștință acelor țări care se așteaptă să primească din partea SUA sisteme de apărare aeriană (în viitor) – că vor trebui să aștepte”.

John Kirby, purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională al SUA, a declarat joi că Ucraina va primi interceptoarele suplimentare până la sfârșitul verii.

„Mesajul mai complex adresat Rusiei este clar: Dacă credeți că veți putea rezista mai mult decât Ucraina și dacă credeți că veți putea rezista mai mult decât cei care o susțin, vă înșelați profund”, a spus Kirby.

Resursele Occidentului sunt limitate

Decizia de a redirecționa producția americană de interceptoare de apărare aeriană reflectă limitele bazei industriale de apărare a Occidentului, care a încercat să facă față cererii globale.

De asemenea, este o recunoaștere a nevoii urgente de a ajuta Ucraina, care se află în mijlocul atacurilor intensificate ale Rusiei.

Deși Administrația Biden nu a spus câte interceptoare vor fi trimise, un înalt oficial american a declarat că Ucraina va avea prioritate în următoarele 16 luni și că rachetele vor fi livrate Kievului pe măsură ce acestea ies de pe linia de asamblare.

Ucraina va primi interceptoare atât pentru Patriot, cât și pentru Sistemul Avansat Național de Rachete Sol-Aer, sau NASAMS.

România trimite PATRIOT

După ședința CSAT de astăzi, Klaus Iohannis a anunțat că România va da Ucrainei un sistem PATRIOT.

De asemenea, Klaus Iohannis a anunțat că nu va mai candida pentru funcția de secretar general al NATO. În schimb, România îl va susține pe Mark Rutte pentru conducerea Alianței.

Putin amenință

Ca răspuns la livrările de arme către Ucraina, Putin a spus că „Rusia nu exclude livrările de arme către alte țări”.

„Lăsați Occidentul să se gândească unde va ajunge mai târziu”, amenință președintele rus.

„Rusia se gândește la posibile modificări ale doctrinei sale nucleare. Rusia nu are încă nevoie de capacitatea de a lansa un atac nuclear preventiv. Pentru Rusia, o înfrângere strategică va însemna sfârșitul statalității sale, ceea ce înseamnă că nu trebuie să ne fie frică – trebuie să mergem până la capăt. ️Dacă Kievul leagă negocierile cu Moscova de retragerea trupelor ruse, atunci ele nu vor avea loc niciodată”, a spus Putin.

Exit mobile version