• Secretarul american al Apărării, Peter Hegseth, nu va participa la reuniunea în format Ramstein din 11 aprilie.
  • Summitul va avea loc la Bruxelles și va fi co-prezidat de Regatul Unit și Germania.
  • Grupul de Contact pentru Apărarea Ucrainei a fost lansat de Lloyd Austin după invazia Rusiei pentru a coordona sprijinul pentru Ucraina.

Pentru prima dată de la începutul războiului din Ucraina, reprezentanții SUA nu vor participa la reuniunea Grupului de Contact pentru Apărarea Ucrainei (cunoscut și sub numele de Formatul Ramstein), pe 11 aprilie.

Potrivit unor surse ale Defense News, Administrația Trump încă evaluează modul în care reprezentanții săi vor participa la diversele formate de sprijin pentru Ucraina, inclusiv cele legate de asistența militară. Formatul Ramstein a fost stabilit chiar de SUA, în 2022.

Potrivit Defense News, Pete Hegseth nu va lua parte la întâlnire nici personal, nici online. De asemenea, Pentagonul nu este așteptat să trimită oficiali de rang înalt sau alți reprezentanți care, de obicei, îl însoțesc pe secretar. Aceasta ar putea fi prima reuniune a Grupului de Contact pentru Apărarea Ucrainei fără prezența SUA, țară care a fondat acest format în 2022 și l-a coordonat de atunci.

Recomandări

PRIMELE IMAGINI CU PAPA
PUTIN VREA BILATERALĂ
CÂND E ÎNMORMÂNTAT PAPA
A.I. NE IA RESURSELE
CINE TE APĂRĂ
ODESA, ATACATĂ CU DRONE

De când a revenit la Casa Albă, Donald Trump a început să reducă implicarea SUA în diverse inițiative internaționale pro-Ucraina, urmărind să obțină pe cale diplomatică o încetare a focului și un acord de pace între Kiev și Moscova.

De la începutul Administrației Trump, Regatul Unit a preluat rolul principal în Formatul Ramstein și a prezidat ultima reuniune din februarie. La acea întâlnire, Hegseth a declarat că revenirea Ucrainei la granițele sale dinainte de 2014 nu este un obiectiv realist și că SUA nu consideră aderarea Ucrainei la NATO o soluție pentru un acord de pace.

Discuțiile din cadrul următoarei reuniuni vor fi co-prezidate de Regatul Unit și Germania și vor avea loc la sediul NATO din Bruxelles.

Administrația Trump nu a aprobat până acum niciun nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina. Președintele Trump a permis doar continuarea sprijinului aprobat anterior de administrația anterioară, suspendându-l temporar luna trecută pentru a presa Ucraina să accepte negocierile de pace propuse de SUA.

În plus, noua conducere americană a cerut Europei să-și sporească cheltuielile pentru apărare și să își asume o parte mai mare din sprijinul acordat Ucrainei.

Citește și