• Statele Unite au impus sancțiuni împotriva editorului-șef al RT și a altor nouă persoane.
  • Acuzațiile vizează eforturi de a influența alegerile prezidențiale din 2024.
  • RT a recrutat influenceri pe rețelele sociale pentru a răspândi mesaje pro-Kremlin.
  • Un parlamentar rus a respins acuzațiile ca fiind „prostii”.
  • Evaluările de informații sugerează că Rusia îl preferă pe Trump în alegeri.

Statele Unite au impus miercuri sancțiuni împotriva redactorului-șef al rețelei de media de stat ruse RT, Margarita Simonyan, și a altor nouă persoane, acuzându-le de eforturi de a interveni în alegerile prezidențiale din 2024, scrie Reuters.

Departamentul de Trezorerie al SUA a declarat că Simonyan și colaboratorii săi au recrutat în secret influenceri de pe rețelele sociale pentru a influența opinia publică din SUA și pentru a răspândi mesaje pro-Kremlin.

FBI a solicitat, de asemenea, permisiunea instanței de a confisca 32 de domenii de internet, pe care guvernul american le consideră implicate în eforturi de „influență malignă străină”, inclusiv încercări de a submina sprijinul public pentru ajutoarele americane destinate Ucrainei în războiul său cu Rusia.

Recomandări

COLABORAREA E CHEIA
AJUNG ÎN 15 MINUTE
LOCAL, DAR LA ALȚII
LOVATO LANSEAZĂ DOCUMENTAR
NU NE MAI VINDECĂ NIMIC
TRUMP SE VEDE CU MODI

Aceste informații au apărut cu puțin timp înainte ca procurorul general Merrick Garland să vorbească la o întâlnire a Task Force pentru Amenințări Electorale din cadrul Departamentului de Justiție.

Un parlamentar rus a numit acuzațiile raportate „niște prostii” și a spus că Moscova nu consideră că are vreo importanță cine câștigă alegerile din 5 noiembrie, fie că este vorba de republicanul Donald Trump sau de democrata Kamala Harris.

„Singurul câștigător al alegerilor din SUA este complexul militar privat american”, a declarat deputata Dumei de Stat Maria Butina pentru Reuters.

Ambasada Rusiei la Washington nu a răspuns imediat la solicitările de comentarii. Moscova a repetat că nu a intervenit în alegerile din SUA. RT a răspuns cu batjocură, afirmând: „Trei lucruri sunt certe în viață: moartea, impozitele și interferența RT în alegerile din SUA”.

Departamentul de Justiție a avertizat anterior că Rusia rămâne o amenințare pentru alegerile prezidențiale. Funcționarii americani au declarat că Rusia nu și-a schimbat preferințele față de alegerile prezidențiale americane anterioare, indicând că Moscova îl preferă pe Trump.

Evaluările serviciilor de informații din SUA au constatat că Moscova a încercat să-l ajute pe Trump în 2016, când acesta a învins-o pe democrata Hillary Clinton, și în 2020, când a pierdut în fața democratului Joe Biden. Moscova a negat aceste acuzații.

Lisa Monaco, numărul doi din cadrul Departamentului de Justiție, a declarat luna trecută că președintele rus Vladimir Putin și proxy-urile sale au adoptat tehnici din ce în ce mai sofisticate, vizând grupuri specifice de alegători și cei din statele-cheie. Departamentul de Justiție a declarat în iulie că a întrerupt o campanie de social media rusească cu legături la RT, care răspândea în secret mesaje pro-Kremlin.

FBI a căutat luna trecută locuințele a două persoane americane care aveau legături cu media de stat rusă, inclusiv fostul inspector ONU Scott Ritter și Dimitri Simes, un consilier al campaniei lui Trump din 2016. Guvernul american a acuzat, de asemenea, Iranul de încercarea de a influența alegerile viitoare prin operațiuni cibernetice împotriva campaniilor lui Trump și Harris. Campania lui Trump a afirmat că Iranul s-ar afla în spatele scurgerii documentelor interne ale campaniei către mass-media din SUA.

Agențiile de informații din SUA au evaluat că China nu intenționează să intervină în cursa prezidențială pentru a favoriza un candidat. Cu toate acestea, Reuters a raportat marți că o operațiune de social media legată de Beijing se prezintă ca alegători americani, denigrând politicienii din SUA și promovând mesaje denigratoare înainte de alegeri.

Citește și