STUDIU. Genele pinguinilor arată cum s-au adaptat la frig. Aceștia sunt vulnerabili la schimbările climatice

pinguini

pinguini

Pinguinii bat și recorduri la scufundări și au o capacitate uimitoare de a supraviețui în frig. O analiză genetică a pinguinilor explică de ce reușesc să facă acest lucru și aruncă o lumină asupra viitorului lor în condițiile încălzirii climei.

Studiul, publicat în Nature Communications, identifică genele care îi ajută pe pinguini să vâneze sub apă – permițându-le să se adapteze la nuanțele de albastru în lumină slabă, să se izoleze bine de frig și să facă față nivelurilor scăzute de oxigen. O altă constatare cheie a fost că atunci când temperaturile au crescut, pinguinii și-au încetinit ritmul de evoluție.

Din echipa internațională și multidisciplinară de cercetători a făcut parte și Christopher Emerling, un biolog evoluționist de la Reedley College din California. Acesta a identificat genele legate de capacitatea pinguinilor de a alege pești pentru cină atunci când se scufundă.

„Când vă aflați sub apă, veți observa că culorile pot deveni foarte stinse pe măsură ce vă adânciți tot mai mult”, a declarat Dr. Emerling. Lumina roșie, portocalie și galbenă este filtrată, iar mediul înconjurător devine mai monocromatic.

Analizând genele care codifică proteinele implicate în vederea culorilor, a găsit dovezi că pinguinii nu-și irosesc energia încercând să detecteze culori care nu există. În schimb, aceștia și-au redus numărul de celule care detectează culorile (numite conuri), lăsând loc pentru mai multe bastonașe, care sunt utile pentru a vedea în condiții de lumină slabă, și au reglat conurile rămase pe albastru.

Evoluția pinguinilor și schimbările climatice

Cercetătorii au construit, de asemenea, un arbore genealogic cuprinzător al pinguinilor și l-au comparat cu înregistrările geologice și climatice. Ei au putut observa impactul ciclurilor de căldură și frig asupra evoluției diferitelor specii de pinguini, modul în care populația diferitelor specii de pinguini s-a schimbat de-a lungul timpului și rata de evoluție a acestora.

Aceștia au descoperit că a existat o explozie de noi specii care au evoluat după inițierea unui curent oceanic puternic care a început să înconjoare Antarctica în urmă cu 30-40 de milioane de ani, curent pe care pinguinii ar fi putut să se disperseze.

Apoi a existat o altă explozie după o răcire globală care a avut loc acum aproximativ 14 milioane de ani (în timpul Miocenului mediu), moment în care cercetătorii estimează că a evoluat strămoșul pinguinilor moderni.

Exit mobile version