- Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a declarat că Rusia trebuie să suporte costurile războiului său ilegal.
- Sprijinul financiar face parte dintr-un pachet de 50 de miliarde de dolari convenit de țările G7 pentru a susține Ucraina.
- Președintele ales Donald Trump a exprimat intenția de a pune capăt sprijinului financiar pentru Ucraina.
SUA a acordat Ucrainei 20 de miliarde de dolari, sumă finanțată din profiturile obținute din activele rusești confiscate, conform BBC.
Sprijinul financiar
Trezoreria SUA a declarat marți că a transferat cele 20 de miliarde de dolari către un fond al Băncii Mondiale, de unde vor fi disponibile pentru a fi utilizate de Ucraina. Banii gestionați de Banca Mondială nu pot fi utilizați în scopuri militare.
Sprijinul economic reprezintă o parte semnificativă a unui pachet de 50 de miliarde de dolari convenit de țările membre ale G7 și anunțat în iunie. Finanțarea ajutorului prin active înghețate înseamnă că Rusia trebuie „să suporte costurile războiului său ilegal, în locul contribuabililor”, a declarat secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen.
Președintele ales, Donald Trump, a caracterizat sprijinul financiar acordat Kievului drept o scurgere de resurse americane, punând sub semnul întrebării dacă ajutorul va continua sub noua administrație.
Administrația a sperat să dedice jumătate din bani ajutorului militar, a raportat agenția de presă Reuters, dar acest lucru ar fi necesitat aprobarea Congresului.
Au existat luni de întârziere, pe fondul disputelor politice din Camera Reprezentanților, înainte ca ajutorul militar de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina să fie aprobat în aprilie.
Cele 20 de miliarde de dolari vor oferi țării „o infuzie critică de sprijin” în timp ce se apără „împotriva unui război de agresiune neprovocat”, a declarat Yellen într-o declarație de marți.
Această decizie survine după luni de discuții între SUA și aliații săi, inclusiv UE, cu privire la modul de utilizare a activelor în valoare de aproximativ 325 de miliarde de dolari care au fost înghețate de la invazia la scară largă a Rusiei în Ucraina, începută în 2022.
În octombrie, G7 a convenit să utilizeze dobânda generată de active – aproximativ 3 miliarde de dolari pe an – pentru a finanța credite în valoare de 50 de miliarde de dolari pe o perioadă de 30 de ani. Plățile ar trebui să înceapă până la sfârșitul anului. UE a angajat peste 18 miliarde EUR finanțate în același mod.
Cele 50 de miliarde de dolari sunt destinate să asigure Ucrainei „resursele de care are nevoie pentru a susține serviciile de urgență, spitalele și alte fundații ale rezistenței sale curajoase”, a declarat Yellen.