• SUA l-au inculpat pe liderul Hamas, Yahya Sinwar, și alți membri proeminenți ai grupării pentru atacul din 7 octombrie 2023.
  • Acuzațiile includ uciderea cetățenilor americani, conspirația pentru finanțarea terorismului și utilizarea armelor de distrugere în masă.
  • Procurorul general Merrick Garland a subliniat responsabilitatea inculpaților pentru o campanie de zeci de ani de violență împotriva cetățenilor americani.

SUA l-au inculpat pe liderul Hamas, Yahya Sinwar, și pe alte câteva figuri proeminente ale grupării palestiniene în legătură cu atacul mortal din Israel din 7 octombrie anul trecut, conform BBC.

Departamentul de Justiție a declarat că pune sub acuzare șase membri Hamas pentru șapte capete de acuzare, inclusiv uciderea unor cetățeni americani, conspirație pentru finanțarea terorismului și utilizarea de arme de distrugere în masă.

Plângerea penală acoperă decenii de presupuse atacuri ale Hamas, precum și atacul fără precedent asupra sudului Israelului din urmă cu aproape un an.

Recomandări

ROMÂNIA, LOVITĂ DE PLOI
ISRAELUL VREA RĂZBOI CU LIBANUL
PUTIN VREA VICTORIA
BUCUREȘTI ATRAGE TALENTE
OPENAI SE DESCHIDE MAI MULT
HAI LA ARENA ELEVILOR!

Acesta este primul pas făcut de forțele de ordine americane pentru a-i trage la răspundere pe liderii atacului din 7 octombrie, deși până la trei dintre cei menționați în rechizitoriu sunt morți și se crede că Sinwar se ascunde în tuneluri undeva sub Gaza.

Într-o declarație video făcută marți, Garland a declarat că inculpații sunt responsabili pentru „finanțarea și conducerea unei campanii de zeci de ani de asasinare a cetățenilor americani și de punere în pericol a securității Statelor Unite”. De asemenea, grupul „a condus eforturile Hamas de a distruge statul Israel și de a ucide civili în sprijinul acestui obiectiv”.

El a menționat atacul din 7 octombrie al Hamas asupra Israelului, în care gruparea „a ucis familii întregi” în „cel mai mortal masacru al evreilor de la Holocaust încoace”. „Au ucis bătrâni și au ucis copii mici. Au folosit ca armă violența sexuală împotriva femeilor, inclusiv violul și mutilarea genitală”.

Printre ceilalți lideri Hamas inculpați se numără fostul lider Ismail Haniyeh; Marwan Issa, liderul adjunct al aripii armate a organizației; Khaled Mashaal, care conduce gruparea în afara Gazei și a Cisiordaniei; împreună cu Mohammed Deif și Ali Baraka.

Acuzațiile includ conspirația de a bombarda un loc de uz public, soldată cu deces, conspirația de a finanța terorismul și sprijin material pentru acte de terorism soldate cu deces.

Plângerea Departamentului Justiției menționează că toți „inculpații sunt fie decedați, fie în libertate”. Haniyeh, Issa și Deif au fost uciși în ultimele luni în atacuri care au fost revendicate de Israel sau atribuite acestuia.

Procurorul general s-a referit în declarațiile de marți la uciderea săptămâna trecută a ostaticului americano-israelian Hersh Goldberg-Polin, în vârstă de 23 de ani, pe lângă alți 42 de cetățeni americani uciși în atacul din 7 octombrie și 10 luați ostatici. Dacă va fi găsită vinovată, gruparea riscă o pedeapsă maximă de închisoare pe viață sau condamnarea la moarte.

În weekend, Președintele Joe Biden a condamnat uciderea lui Goldberg-Polin de către Hamas, numind-o „pe cât de tragică, pe atât de reprobabilă”.

Între timp, Regatul Unit și-a apărat decizia de a interzice unele vânzări de arme către Israel din cauza îngrijorărilor legate de modul în care acestea ar putea fi utilizate în Gaza.

Citește și