• Pachetul militar american conține rachete pentru sistemul HAWK, muniție pentru HIMARS și sisteme Javelin și AT-4.
  • SUA cumpără interceptoare pentru PATRIOT și NASAMS, în valoare de 2,2 miliarde de dolari.
  • Rusia a desfășurat cel mai mare atac de până acum asupra regiunii Dnipropetrovsk. Zelenski cere ajutor.

Statele Unite ale Americii au anunțat încă un pachet militar pentru Ucraina, în valoare de 150 de milioane de dolari. Este cel de-al șaptelea ajutor militar oferit de Administrația Biden Kievului, după ce Congresul a aprobat, în luna aprilie, legea privind ajutorul pentru Ucraina. Totodată, Washingtonul va cheltui alte 2,2 miliarde de dolari din fondurile Inițiativei pentru Asistența în Securitate pentru a cumpăra ucrainenilor interceptoare pentru sistemele PATRIOT și sistemele antiaeriene NASAMS. Între timp, ieri, orașul Dnipro s-a aflat în mijlocul unui val de atacuri cu drone și rachete rusești. Cel puțin șase persoane au murit și alte 53 au fost rănite.

Pachetul în valoare de 150 de milioane de dolari conţine rachete pentru sistemele antiaeriene HAWK, muniţie pentru HIMARS, lovituri de artilerie de 155 şi 105 de mm, rachete TOW, sisteme Javelin şi AT-4, muniţie pentru armele de mici dimensiuni şi grenade, vehicule tactice, sisteme de navigaţie aeriană tactică şi mai multe piese de schimb pentru diverse alte echipamente. 

Mai mult decât atât, sunt asigurate fonduri de 2,2 miliarde de dolari din Iniţiativa pentru Asistenţa în Securitate pentru Ucraina, iar acestea vor fi folosite pentru achiziţia interceptoarelor sistemelor antiaeriene PATRIOT şi NASAMS.  Administraţia Biden a anunţat, în urmă cu câteva săptămâni, că vrea să grăbească livrarea acestui tip de muniţie prin redirecţionarea către Ucraina a interceptoarelor comandate de alte state, astfel încât armata ucraineană să le primească mai repede pentru a-şi putea apăra infrastructura şi oamenii în faţa atacurilor ruseşti.

Recomandări

PUTINSE LAUDĂ CU RACHETELE BALISTICE
CUM VĂD MAGHIARII ROMÂNIA ȘI ROMÂNII?
BIDEN: „NIMENI NU E MAI BUN CA MINE”
JULIEN BERNARD PRIMEȘTE AMENDĂ PENTRU UN SĂRUT
LAUGHTER YOGA TE AJUTĂ FIZIC ȘI MENTAL
UNDE MERGI AZI? TOSCANA, DIN ROMÂNIA

Preşedintele Zelenski a ieşit, seara trecută, cu o declaraţie în care a mulţumit SUA pentru acest pachet şi a cerut în continuare ajutor statelor aliate şi partenere, mai ales că, ieri, în regiunea Dnipropetrovsk ruşii au atacat cu rachete Iskander-K şi Kh-59 şi cu drone Shahed mai multe zone în care se aflau civili.

Este vorba despre un centru comercial, o benzinărie şi, de asemenea, despre resturile unei rachete care au căzut pe zona de terapie intensivă a unui spital pentru copii. Aceste detalii au fost oferite de şeful consiliului regional din Dnipropetrovsk, Mikola Lukaşuk.

Citește și