• Rusia a negat că cele două aeronave au făcut vreun contact.
  • În urma întâlnirii, presa de stat rusă l-a citat pe Antonov spunând că Moscova a considerat incidentul cu drone ca „o provocare”.
  • Ministerul rus al Apărării a declarat că drona s-a prăbușit după o „manevră ascuțită”.

SUA au acuzat Rusia de comportament nesăbuit după ce o dronă americană de supraveghere s-a prăbușit în Marea Neagră în urma unei întâlniri cu un avion de luptă rusesc.

SUA spun că drona se afla într-o misiune de rutină în spațiul aerian internațional când un avion rusesc a încercat să o intercepteze. Incidentul evidențiază riscul tot mai mare de confruntare directă dintre Rusia și SUA în legătură cu războiul din Ucraina.

Rusia a negat că cele două aeronave au făcut vreun contact. Ministerul rus al Apărării a declarat că drona s-a prăbușit după o „manevră ascuțită” și că drona MQ-9 Reaper zbura cu transponderele oprite. Transponderele sunt dispozitive de comunicații care permit urmărirea aeronavei.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
MATTY HEALY, DESPRE ALBUMUL LUI SWIFT
DE LA GOYA LA... YOGA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA

Dronele Reaper sunt avioane de supraveghere cu o anvergură a aripilor de 20 m. Incidentul a avut loc marți în jurul orei 07:03, ora Europei Centrale, potrivit armatei americane. „Aeronava noastră MQ-9 desfășura operațiuni de rutină în spațiul aerian internațional când a fost interceptată și lovită de o aeronavă rusă, ceea ce a dus la prăbușirea și pierderea completă a MQ-9”, se arată în comunicat.

De câteva ori înainte de coliziune, avionul de luptă Su-27 a aruncat combustibil pe dronă într-o „manieră nesăbuită, nesănătoasă din punct de vedere ecologic și neprofesionist”.

SUA l-au convocat pe ambasadorul Rusiei la Washington, Anatoly Antonov, pentru a protesta față de această mișcare. În urma întâlnirii, presa de stat rusă l-a citat pe Antonov spunând că Moscova a considerat incidentul cu drone ca „o provocare” și că „activitatea inacceptabilă a armatei americane în imediata apropiere a granițelor noastre este un motiv de îngrijorare”.