• SUA au efectuat atacuri în Yemen împotriva Rebelilor Houthi, folosind bombardierele strategice B-2 pentru a viza instalații de depozitare a armelor, inclusiv subterane.
  • Atacurile au loc într-un climat de tensiune crescută, cu Israel pregătit să riposteze la atacurile Iranului și conflicte în curs cu Hezbollah și Hamas.
  • Houthis au efectuat atacuri constante asupra navelor comerciale și activelor marinei SUA, escaladând astfel tensiunile între cele două părți.

SUA au efectuat o rundă de lovituri în Yemen împotriva Rebelilor Houth susținuți de Iran, potrivit a trei oficiali americani din domeniul apărării, vizând instalații de depozitare a armelor, inclusiv instalații subterane, scrie CNN.

Facilitățile adăposteau arme convenționale avansate utilizate pentru a ținti nave militare și civile în Marea Roșie și Golful Aden, au declarat oficialii.

Atacurile au fost efectuate de bombardiere B-2 Spirit, potrivit unuia dintre oficiali, marcând prima dată când SUA au folosit bombardierele strategice stealth pentru a ataca Houthis în Yemen de la începutul campaniei americane. B-2 este o platformă mult mai mare decât avioanele de luptă care au fost folosite până acum pentru a ținti instalațiile și armele Houthi, capabilă să transporte o încărcătură mult mai mare de bombe.

Recomandări

SUA ATACĂ REBELII HOUTHI
LIAM PAYNE A MURIT
SAGA DE LA UNIRII
PLANUL LUI ZELENSKI
SUA AVERTIZEAZĂ MOLDOVA
LIBER LA CONSULTAȚII

Atacul asupra grupului proxy susținut de Iran are loc într-un moment de mare tensiune în regiune. Se așteaptă ca Israelul să riposteze la recentul baraj de rachete al Iranului înainte de alegerile americane din 5 noiembrie, iar conflictele sale cu Hezbollah în Liban și Hamas în Gaza sunt în desfășurare.

Atacul este cel mai recent dintr-o saga de atacuri reciproce între Houthis și SUA, în condițiile în care Houthis efectuează de luni de zile atacuri constante asupra navelor comerciale și asupra activelor Marinei în regiune.

De asemenea, aceasta survine în timp ce membrii serviciilor americane au început să sosească în Israel după ce SUA au anunțat desfășurarea unui sistem antirachetă avansat pentru a ajuta la protejarea Israelului în urma barajului de rachete al Iranului.

Citește și