SUA cere pace, Erdogan își schimbă discursul

Sursa: Mediafax Foto
  • Secretarul de stat american Mike Pompeo a cerut Atenei și Ankarei să rezolve pe cale pașnică disensiunile
  • Liderul de la Ankara a reacționat și vorbește despre o politică de câștig reciproc, potrivit Ekathimerini

Se pare că Turcia este pregătită să urmeze calea diplomatică în rezolvarea disputelor sale cu Grecia privind drepturile în estul Mediteranei.

Pionul cheie este secretarul de stat american Mike Pompeo, care a cerut Atenei și Ankarei să rezolve conflictul prin dialog.

Intenția Ankarei de a sta la masa dialogului a fost dezvăluită de însuși Tayyip Erdogan, care, potrivit ziarelor turcești, a spus într-o ședință cu oficiali ai partidului.

În ceea ce privește problema Mediteranei de Est, vom înainta în cadrul diplomației. Turcia are 100% dreptate în privința drepturilor sale în estul Mediteranei. În cazul în care partea opusă se distanțează de pașii prin care amplifică tensiunile, atunci în estul Mediteranei putem aplica, prin diplomație, o politică de câștig reciproc. Trebuie să evidențiem colaborările și eforturile de sprijin reciproc pe care le-am avut cu țările din regiune, și în special cu Grecia. Să accentuăm acest efort la masa dialogului și să îl explicăm publicului”, a spus Erdogan.

Ieri, Mike Pompeo, în discursul său la o conferință de presă la Washington, a spus: „Președintele Trump a discutat cu președintele Erdogan și cu primul ministru al Greciei. Îi îndemnăm pe toţi să renunţe la tensiuni şi să înceapă discuţii diplomatice despre conflictele ce există în Mediterana de Est, conflictele de privind securitatea, resursele energetice și zonele maritime. Trebuie să discute și să le rezolve pe cale diplomatică. Nu este de folos creșterea tensiunii militare în regiune: aceasta poate duce numai la lucruri negative”.

Pompeo a justificat atunci și decizia Departamentului de Stat de a ridica embargoul asupra armelor neletale impus Republicii Cipru cu 33 de ani în urmă.