• Pentagonul construiește 12 submarine nucleare cu rachete balistice, cu 132 miliarde dolari.
  • Criticii spun că programul este costisitor și insuficient pentru a învinge într-un război.
  • Programul scoate la iveală problemele din industria de Apărare din Occident.

Marina SUA construiește o nouă clasă de submarine cu rachete balistice, Columbia, care sunt menite să înlocuiască submarinele îmbătrânite din clasa Ohio. Programul reprezintă o prioritate de top pentru Marină, cu multiple inovații, pentru a descuraja Rusia și China.

Aceste submarine sunt purtătoare de rachete balistice cu focoase nucleare, deci sunt prima armă de descurajare a Statelor Unite împotriva unui atac din partea Chinei sau a Rusiei. Aceste critici că sunt prea costisitoare, în condițiile în care sunt mult mai multe mijloace, mult mai ieftine, sunt valide. Însă, în acest moment, o mare putere militară cum este Statele Unite nu se poate dezice de astfel de echipamente.

Recomandări

SECRETUL BANILOR
PARTIDELE VOR PROTESTE
ALERTĂ SANITARĂ ÎN SUA
CE-I PLAC GLUMELE LUI
IRANUL AJUTĂ RUSIA
DIN OSTAȘ, SCRIITORAȘ

De exemplu, submarinele din noua clasă vor dirija drone aeriene și drone subacvatice și vor avea foarte multe inovații. Parte din ele nu se cunosc încă.

Vor fi purtătoare de rachete Trident, care pot transporta focoase nucleare. Programul a ajuns aproape să-și dubleze costul. De la o navă care ar fi trebuit să coste în jur de patru-5 miliarde, acum costă peste 10 miliarde de dolari. Primele două nave deja sunt în construcție, însă costurile echipamentelor militare se văd peste tot în lume.

În România, unde achiziția a patru corvete și modernizarea celor două fregate ar trebui să fie anulată, deoarece pandemia și mai apoi agresiunea Rusiei în Ucraina au făcut ca prețurile echipamentelor militare să crească. Dar cu atât mai mult prețul echipamentelor militare.

Citește și