• România cumpără rachete AIM-120 AMRAAM de la SUA. O rachetă costă 386.000 de dolari.
  • Rachetele AIM-120 AMRAAM sunt compatibile cu avioanele F-16 și F-35.
  • Rachetele AIM-120 AMRAAM au o viteză de 4 Mach și o greutate de 152 de kg, cu un focos de 18 kg.

România cumpără rachete AIM-120 AMRAAM de la Statele Unite pentru a dota avioanele de vânătoare F-16. Washingtonul a anunțat ieri aprobarea contractului în valoare inițială de 180 de milioane de dolari.

În cadrul acestei înțelegeri, România are posibilitatea de a cumpăra și alte rachete suplimentare în viitor. Ambasadorul SUA în România, Kathleen Kavalec, a felicitat România pentru această achiziție importantă.

Aceste rachete sunt compatibile cu avioanele de vânătoare F-16 pe care România le are deja, dar și cu avioanele F-35 pe care intenționează să le cumpere. Pe lângă acestea, pot fi integrate și pe avioane precum F-22 sau pe F-18 Hornet. 

Sunt rachete de mare viteză, mai precis pot ajunge o viteză de 4 Mach și au un nivel foarte ridicat de performanță operațională. Au o rază de acțiune medie, în jur de 30 de kilometri, și pot lovi țintele aflate dincolo de raza vizuală, în orice condiții meteo. Este și o rachetă extrem de performantă, mai puțin dependentă de sistemul de control al focului de pe aeronavă. Odată ce racheta se apropie de timp, radarul său activ o ghidează spre interceptare, acest lucru permitându-i pilotului să lanceze mai multe rachete simultan spre mai multe ținte. Apoi acesta, pilotul, poate desfășura manevre de retragere, în timp ce rachetele sunt ghidate spre celelalte ținte. 

Recomandări

LASĂ FRICA LA INTRARE
MANUAL VS TELEFON
SE ÎNTREC ÎN GAFE
PUTIN AMENINȚĂ OCCIDENTUL
SE ÎNTĂMPLĂ ȘI LA CASE MARI
CÂTE LIMBI VORBEȘTI?

În anunțul făcut ieri de Statele Unite nu este specificat numărul de rachete pe care le cumpără România, însă la o întâlnire informală de acum o lună de la Ministerul Apărării, reprezentanții acestuia vorbeau despre o achiziție de 66 de rachete de acest tip.

Dacă ne uităm la prețul per bucată, un preț publicat pe site-ul Forților Aeriene ale Statelor Unite ale Americii, vedem că o astfel de rachetă costă în jur de 386.000 de dolari, astfel că luând în considerare valoarea contractului deja anunțată, am putea vorbi despre o achiziție de 46 de rachete. Bineînțeles că pot fi și alte costuri implicate în acest contract, deci numărul de rachete pe care le cumpărăm poate fi mai mic.