• Numărul americanilor ce suferă de consecințe serioase asupra sănătății după ce au luat ivermectină pentru tratarea COVID-19.
  • Administrația americană pentru Alimente și Medicamente a primit 49 de plângeri de otrăvire și alte evenimente grave.
  • Oamenii pot folosi ivermectina în doze modeste pentru a trata viermii paraziți sau păduchii de cap, dar rămâne totuși un tratament pentru cai.

Numărul americanilor ce suferă de consecințe serioase asupra sănătății după ce au consumat ivermectină pentru a trata Covid-19, a crescut de mai mult de două ori de când antiparazitarele au fost promovate în mod eronat ca fiind un remediu pentru acest virus.

Până în prezent, în acest an, Administrația americană pentru Alimente și Medicamente a primit 49 de plângeri de otrăvire și alte evenimente grave legate de utilizarea ivermectinei pentru tratarea COVID-19. Potrivit statisticilor oferite Financial Times, suma corespunzătoare pentru întregul an 2020 a fost de 23 de cazuri.

Această decizie vine după ce mai mulți experți conservatori au promovat ivermectina ca terapie valabilă împotriva COVID-19, în pofida faptului că acesta nu a fost licențiat de autorități pentru tratarea virusului.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
CUM ÎȚI PĂSTREZI CALMUL LA INTERVIU?
CE MĂNÂNC AZI?
PRINȚUL LOUIS A ÎMPLINIT ȘASE ANI
9/10 ANGAJAȚI SE CRED EXPERȚI IT

Conform statisticilor IQVIA, o organizație de cercetare, prescripțiile ambulatorii pentru acest medicament au crescut de 24 de ori față de nivelurile anterioare pandemiei, ajungând la 88.000 în săptămâna care s-a încheiat la 13 august.

În statul New Mexico situația e gravă

Autoritățile din statul american New Mexico, au declarat în această săptămână că analizează dacă moartea a două persoane care au contractat COVID-19 a fost cauzată de supradoza de ivermectină.

De la începutul lunii decembrie, în New Mexico au avut loc 26 de supradoze cu acest medicament, față de numai două în precedentele 11 luni, ceea ce indică faptul că raportarea reacțiilor adverse către FDA poate subestima amploarea problemei.

„Aproape toate cazurile noastre o folosesc pentru a preveni sau a trata COVID-19, iar 13 dintre ele, anul acesta, au ajuns într-o unitate medicală”, a spus Susan Smolinske, directorul Centrului de informare și control al medicamentelor din New Mexico.

„Comă, halucinații convulsive, amețeli, tulburări nervoase precum furnicături. Acestea sunt cele pe care le observăm la aceste doze foarte mari”, a declarat ea.

Pentru ce și cum este folosită ivermectina?

Oamenii pot folosi ivermectina în doze modeste pentru a trata viermii paraziți sau păduchii de cap, dar medicii veterinari o folosesc mult mai frecvent pentru a trata paraziții la cai.

Până în prezent, în acest an, FDA a primit 110 rapoarte de reacții adverse semnificative legate de toate formele de utilizare a ivermectinei, comparativ cu 99 de cazuri pentru întregul an 2020. Cu toate acestea, creșterea numărului de cazuri care implică terapia sau prevenirea COVID-19 a îngrijorat agenția, care a avertizat că medicamentul este periculos dacă este luat în cantități excesive.

„Tu nu ești un cal. Nu ești o vacă”, a scris FDA pe Twitter luna trecută. „Serios, voi toți. Opriți-vă”, a transmis FDA către cei care consumă acest antiparazitant.