SUA investighează scurgerea planului Israelului de a ataca Iranul

Documentele, publicate online săptămâna trecută, ar descrie imagini prin satelit care arată Israelul pregătindu-se să își deplaseze activele militare ca răspuns la atacul cu rachete din 1 octombrie din partea Iranului, scrie BBC.

Marcate ca fiind top secret, aceste documente au fost distribuite în cadrul alianței de informații Five Eyes, care include SUA, Marea Britanie, Canada, Noua Zeelandă și Australia, conform CBS, partenerul american al BBC.

De săptămâni, Israelul discută despre modalitatea și momentul în care va răspunde atacului iranian. Ministrul israelian al Apărării a avertizat că reacția va fi „mortala, precisă și surprinzătoare”.

Se pare că cele două documente sunt atribuite Agenției Naționale de Informații Geospațiale a SUA și Agenției Naționale de Securitate (NSA) și au fost publicate pe un cont de Telegram afiliat Iranului vineri.

Johnson, cel mai înalt oficial din Congres, a declarat pentru CNN duminică că „scurgerea de informații este foarte îngrijorătoare”.

„Există acuzații serioase și o investigație în curs, iar în câteva ore voi primi o informare”, a spus politicianul republican din Louisiana.

Pentagonul a confirmat că este la curent cu informațiile despre documente, dar nu a comentat suplimentar.

Agențiile americane implicate, precum și guvernul israelian, nu au comentat public pe marginea acestei scurgeri.

CNN și Axios au fost primele care au raportat despre scurgere, care confirmă din nou că SUA supraveghează aliatul său apropiat, Israel.

Unul dintre documente face referire la capacitățile nucleare ale Israelului – pe care nici SUA, nici Israelul nu le recunosc oficial – sugerând că utilizarea acestei opțiuni nu este luată în considerare pentru atacurile planificate.

Un fost oficial american de informații a declarat pentru BBC că această scurgere neautorizată ar putea fi o încercare de a expune amploarea represaliilor planificate, posibil pentru a le sabota.

SUA investighează dacă informațiile au fost scurse intenționat de un agent american sau dacă au fost furate, posibil prin hacking, au declarat oficialii pentru Associated Press (AP).

Cele două documente par să se bazeze pe informații satelitare obținute între 15 și 16 octombrie.

Primul este intitulat: „Israel: Forțele Aeriene Continuă Pregătirile pentru un Atac asupra Iranului și Realizează un Exercițiu Militar de Mari Dimensiuni”. Acesta descrie manipularea rachetelor balistice și aer-sol.

Al doilea se intitulează: „Israel: Forțele de Apărare Continuă Pregătirile pentru Muniții Cheie și Activități Secrete cu UAV-uri, Aproape Sigur pentru un Atac asupra Iranului”. Acesta discută despre mișcările dronelor israeliene.

Vineri, președintele american Joe Biden a afirmat că are o „bună înțelegere” a planurilor Israelului.

„Aveți o bună înțelegere a ceea ce va face Israelul ca răspuns la Iran… și când va răspunde efectiv?” l-a întrebat un reporter.

„Da, și da”, a răspuns Biden.

„Ne puteți spune?” a întrebat reporterul.

„Nu, și nu.”

Exit mobile version