SUA, Marea Britanie și Australia au decis să dezvolte arme hipersonice

HANDOUT - 05 January 2022, North Korea, ---: A picture provided by the North Korean state news agency (KCNA) on 06 January 2022, showing what North Korea claims to be a new hypersonic missile being launched, three months after it first showcased the new weapons system. Photo: -/KCNA/dpa - ATTENTION: editorial use only and only if the credit mentioned above is referenced in full

SUA, Marea Britanie și Australia vor colabora și vor dezvolta arme „hipersonice și contra-hipersonice avansate”. Acest lucru se va desfășura în cadrul pactului lor trilateral de securitate AUKUS. În tot acest timp, China și Rusia continuă să lucreze la propriile programe hipersonice.

Japonia a fost și ea invitată în tot acest proces, acest lucru venind pe fondul invaziei declanșate de Rusia. Războiul care a început de aproximativ o lună și jumătate a stârnit îngrijorarea pe continentul asiatic în ceea ce privește mediul de securitate din acea regiune, conform The Japan Times.

Alianța AUKUS a fost formată în septembrie 2021. Aceasta este văzută ca o încercare trilaterală de a lupta împotriva puterii militare tot mai puternice exercitată de China în regiune, dar și dincolo de aceasta. Mai mult decât atât, până în prezent, s-a concentrat asupra submarinelor nucleare.

Liderii alianței SUA, Marea Britanie și Australia condamnă invazia începută de Rusia

„Având în vedere invazia nejustificată și ilegală a Rusiei în Ucraina, ne-am reiterat angajamentul nostru de neclintit față de un sistem internațional care respectă drepturile omului, statul de drept și soluționarea pașnică a disputelor fără coerciție.

Pe măsură ce activitatea noastră progresează în ceea ce privește aceste și alte capacități critice de apărare și de securitate, vom căuta oportunități de a implica aliați și parteneri apropiați”, au spus liderii AUKUS.

„În urma agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, regiunea Indo-Pacific are nevoie de consolidarea în continuare a cooperării în materie de securitate între aliați și țările care gândesc la fel, iar Japonia salută (anunțul AUKUS) ca fiind un răspuns oportun”, a mărturisit secretarul-șef al cabinetului, Hirokazu Matsuno, în cadrul unei conferințe de presă.

Exit mobile version