• SUA au decis să prioritizeze Ucraina în detrimentul altor state în privința livrării de sisteme antiaeriene
  • Israelul își va distruge relațiile cu Rusia dacă va trimite sisteme PATRIOT în Ucraina
  • Netanyahu a încercat, de-a lungul timpului, să păstreze o relație decentă cu Putin

Administrația Biden se află în discuții cu Israelul și Ucraina despre posibilitatea de a transfera sistemele PATRIOT mai vechi din Israel în Ucraina, pe măsură ce Ucraina continuă să lupte cu Rusia, potrivit unui oficial american și unei surse familiare cu discuțiile, scrie CNN.

Niciun acord nu a fost încă semnat privind acest transfer, însă oficialul american din Administrația Biden a spus că speră ca negocierile să fie favorabile Ucrainei, pe care SUA au decis să o prioritizeze în ceea ce privește transferul de arme și sisteme cruciale de apărare.

SUA și Germania au trimis deja sisteme PATRIOT în Ucraina, însă administrația Biden a spus clar că Ucraina are nevoie de mai multe, pe fondul atacurilor aeriene rusești intensificate.

Recomandări

MACRON CERE BARAJ ÎMPOTRIVĂ EXTREMEI DREPTE
TRUMP ARE O FORMĂ DE IMUNITATE
IRINA BEGU PIERDE CU 6-0
JOE BIDEN NU RENUNȚĂ
ABULGAZIN RESPINGE ACUZAȚIILE
POLIȚIA DE MORAVURI UȘOARE

Ca proces, sistemele ar trebui să ajungă întâi în SUA, unde vor fi optimizate, înainte de a fi trimise Ucrainei.

Dacă negocierile vor merge așa cum speră SUA, transferul ar marca o schimbare semnificativă în poziția Israelului față de războiul din Ucraina.

Israelul a avut grijă să nu fie extrem de critic la adresa Rusiei. Premierul Netanyahu a păstrat o relație decentă cu președintele rus Vladimir Putin; în 2022, Putin a amenințat Israelul că dacă va trimite arme Ucrainei, relația dintre Rusia și Israel ar fi „complet distrusă”.