• Între 24 de ore și o săptămână este intervalul în care Iranul ar putea ataca Israelul.
  • Biden a discutat cu liderii din Franța, Germania, Italia și UK despre criza din Orientul Mijlociu.
  • Blinken merge în Orientul Mijlociu și are programate vizite în Qatar, Egipt și Israel.
  • Tarom menţine suspendarea zborurilor spre Tel Aviv, Amman şi Beirut.

Intervalul de timp al unui posibil atac al Iranului și al milițiilor controlate de Teheran asupra Israelului este de la 24 de ore până la o săptămână, conform declarațiilor liderilor americani și israelieni. Astăzi, secretarul de stat american Antony Blinken merge în Orientul Mijlociu și are programate vizite în Qatar, Egipt și Israel, după ce Biden a discutat noaptea trecută cu liderii din Franța, Germania Italia și Marea Britanie. La Moscova, Putin îl primește pe președintele Autorității palestiniene, Mahmoud Abbas.

Statele Unite şi-au sporit dispozitivul regional de forţe în ultimele zile şi împărtăşesc îngrijorările Israelului cu privire la un posibil atac declanşat de Iran, după ce Iranul şi gruparea islamistă palestiniană Hamas au acuzat Israelul de asasinarea liderului politic al grupării palestiniene, Ismail Haniyeh, luna trecută, la Teheran, acţiune pentru care Israelul nu şi-a revendicat responsabilitatea.

În plus, gruparea şiită Hezbollah, aliatul Iranului în Liban, a ameninţat Israelul cu represalii după eliminarea comandantului său şef, Fuad Shukr, la Beirut, într-un atac asumat de armata israeliană.

Recomandări

ATAC ASUPRA HEZBOLLAH
ELEVII-S GATA, ȘCOALA BA
PLANUL LUI ZELENSKI
FLUIER DE START
NEW LOOK, NEW YOU
CU BEBE LA SPA

Ministerul condus de Gallant a confirmat într-un comunicat remis presei luni că acesta și Austin au avut o conversație telefonică duminică noaptea. Potrivit comunicatului de presă, cei doi au discutat coordonarea operațională și strategică între SUA și Israel în fața amenințărilor iraniene.

Separat, două surse informate cu privire la situație au declarat pentru Axios sub condiția anonimității că serviciile de informații ale Israelului au ajuns la concluzia că Iranul este hotărât să lanseze un atac împotriva teritoriului israelian ca răspuns la asasinarea liderului politic al Hamas la Teheran și că operațiunea militară ar urma să fie lansată în câteva zile.

Citește și