- SUA și Canada au livrat sâmbătă echipamente de securitate în Haiti, inclusiv vehicule blindate, pentru a ajuta această țară săracă să facă față crizelor de securitate și de sănătate care se răspândesc.
- Solicitarea de ajutor din partea statului Haiti a venit în contextul în care epidemia de holeră s-a agravat, iar bandele armate au ocupat suprafețe vaste de teren.
- Secretarul general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres, a cerut statelor membre să desfășoare o „forță de reacție rapidă” în Haiti.
SUA și Canada au livrat sâmbătă echipamente de securitate în Haiti, inclusiv vehicule blindate, pentru a ajuta această țară săracă să facă față crizelor de securitate și de sănătate care se răspândesc.
Advertisment
Avioane ale forțelor aeriene americane și canadiene au aterizat la Port-au-Prince transportând „echipamente de securitate vitale achiziționate de guvernul haitian, inclusiv vehicule tactice și blindate”, se arată într-o declarație comună a celor două guverne.
„Acest echipament va ajuta poliția locală în lupta împotriva criminalilor care alimentează violența și perturbă fluxul de asistență umanitară de care este nevoie în mod critic, împiedicând eforturile de a opri răspândirea holerei”, se arată în declarație.
Recomandări
Solicitarea de ajutor din partea statului Haiti a venit în contextul în care epidemia de holeră s-a agravat, iar bandele armate au ocupat suprafețe vaste de teren, inclusiv cel mai mare terminal de import de combustibil din țară.
Secretarul general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres, a cerut statelor membre să desfășoare o „forță de reacție rapidă” în Haiti pentru a face față unei „deteriorări dramatice a securității”. Însă Washingtonul a precizat că este reticent în a trimite trupe în Haiti.
Proteste față de o creștere a prețului la carburanți
Echipamentele americane și canadiene au sosit la mai bine de o lună după ce una dintre cele mai puternice bande din Haiti a înconjurat un depozit de combustibil și a cerut demisia premierului Ariel Henry. Manifestanții au blocat, de asemenea, drumurile din marile orașe pentru a protesta față de creșterea bruscă a prețurilor la carburanți, după ce Henry a anunțat la 11 septembrie că guvernul său nu își mai permite să subvenționeze carburanții.
De atunci, benzinăriile s-au închis, spitalele și-au redus serviciile, iar băncile și magazinele alimentare au avut deschideri limitate pe măsură ce combustibilul, apa și alte provizii se diminuează în Haiti.
Proprietarii terminalului de carburanți au anunțat sâmbătă că indivizi înarmați le-au atacat instalațiile pentru a doua oară și au fugit cu peste 28.000 de galoane de produse petroliere după ce au învins personalul de supraveghere și salvare al instalației.
Criza holeră iminentă
Săptămâna trecută, ONU a avertizat, de asemenea, cu privire la o posibilă explozie a cazurilor de holeră în Haiti, cu 32 de cazuri confirmate și 224 de cazuri suspecte la 8 octombrie, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății. Acestea sunt primele cazuri din ultimii trei ani în această țară. Aproape 10.000 de persoane au murit în timpul unei epidemii de holeră în Haiti între 2010 și 2019.
Haiti a fost împotmolită în criză politică și economică timp de ani de zile, înainte ca asasinarea președintelui Jovenel Moise în 2021 să îi exacerbeze instabilitatea și influența tot mai mare a bandelor.
Partenerii noștri