• SUA și Germania vor să întârzie aderarea Ucrainei la NATO.
  • Kievul are sprijinul țărilor est-europene aflate deja în Alianța Militară, inclusiv Polonia și statele baltice.
  • Dezbaterea aprinsă care are loc cu ușile închise la Washington și Bruxelles este vitală pentru Ucraina și va determina viitorul securității Europei.

SUA și Germania vor să întârzie aderarea Ucrainei la NATO.

Ucraina și câțiva dintre cei mai puternici susținători ai săi fac presiuni asupra NATO pentru a invita Kievul să adere formal la Alianță în cadrul unui viitor summit major, însă SUA și Germania opun rezistență „în spatele ușilor închise”, scrie Foreign Policy.

Kievul are sprijinul țărilor est-europene aflate deja în Alianța Militară, inclusiv Polonia și statele baltice, care văd extinderea NATO prin aderarea Ucrainei drept cea mai eficientă și ieftină metodă de a contracara ambițiile Rusiei din Estul Europei.

Recomandări

SONDA PARKER ATINGE SOARELE
MUSK MIZEAZĂ PE AFD
SECRETE DESPRE UNIVERS
CE NU POȚI VIZITA ÎN 2025?
CÂT DE SĂNĂTOS E MOȘU?
SOLSTIȚIUL DE IARNĂ

Alți oficiali ai NATO din Occident, mai ales din Washington și Berlin, cred că este prea devreme să înceapă procesul de aderare al Ucrainei la NATO, în timp ce țara încă se află în război cu Rusia.

SUA și Germania sunt finanțatorii de top ai Ucrainei, atât din punct militar, cât și financiar.
Oficialii ambelor țări spun că Ucraina ar trebui să adere la NATO, însă acum nu este momentul să înceapă acest proces. Tot ei susțin că toată atenția ar trebui să se îndrepte spre furnizarea de arme și muniție Ucrainei, pentru a continua să-i țină piept Rusiei.

Dezbaterea aprinsă care are loc cu ușile închise la Washington și Bruxelles este vitală pentru Ucraina și va determina viitorul securității Europei, pe măsură ce NATO continuă să se pregătească pentru ambițiile teritoriale ale lui Vladimir Putin.

Alți oficiali sunt de părere că aderarea Ucrainei la NATO mai devreme decât mai târziu va fi mai ieftină pe termen lung decât strategia actuală a Occidentului de a se canaliza pe furnizarea de arme și muniții către Ucraina, menținând în același timp apartenența la NATO în spate.

„Ucraina poate opri o invazie rusă doar odată ce aceasta este adusă în pârghia Alianței”, susțin ei.

Citește și: