• Programul secret al Chinei este condus de aripa militară a Partidului Comunist aflat la putere.
  • Dintre cele patru țări care au efectuat astfel de teste ASAT, Statele Unite au fost singurele care au votat în favoarea lor, în timp ce China și Rusia au votat împotrivă, iar India s-a abținut.
  • Chiar și fragmente minuscule de metal pot reprezenta un pericol, iar numărul obiectelor crește vertiginos.

SUA monitorizează îndeaproape activitățile chinezești care ar putea amenința bunurile americane din spațiu, pe măsură ce resturile se acumulează rapid pe orbita joasă a Pământului, a declarat vineri șeful operațiunilor militare americane în spațiu.

De asemenea, comandantul Comandamentului spațial al armatei americane, generalul de armată James Dickinson, a salutat adoptarea covârșitoare în cadrul Națiunilor Unite a unei rezoluții prin care se cere țărilor să nu efectueze teste antisatelit cu ascensiune directă, care creează câmpuri vaste de resturi spațiale, care pun în pericol sateliții și stațiile spațiale.

Dintre cele patru țări care au efectuat astfel de teste ASAT, SUA au fost singurele care au votat în favoarea lor, în timp ce China și Rusia au votat împotrivă, iar India s-a abținut.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

Nu putem continua să contribuim la deșeurile pe care le găsim în domeniul spațial”, a declarat Dickinson într-o conferință de presă telefonică cu reporterii din Asia. Cea mai mare parte a acestor resturi se află pe orbita joasă a Pământului, care este crucială și care a devenit congestionată, competitivă și contestată”, a spus el.

Chiar și fragmente minuscule de metal pot reprezenta un pericol, iar numărul obiectelor crește vertiginos. Comandamentul spațial urmărește în prezent peste 48.000 de obiecte aflate pe orbita apropiată de Pământ, inclusiv sateliți, telescoape, stații spațiale și bucăți de resturi de toate dimensiunile, față de 25.000 în urmă cu doar trei ani, a declarat Dickinson.

În 2003, China a devenit al treilea guvern care a trimis pe orbită un astronaut pe cont propriu, după fosta Uniune Sovietică și Statele Unite. Programul său a avansat constant de atunci. Programul spațial chinez a atras rare critici internaționale după ce a efectuat un test neanunțat în 2007, în care a folosit o rachetă pentru a arunca în aer un satelit chinezesc defunct, creând resturi care continuă să reprezinte un pericol.

Beijingul consideră că spațiul este o piesă foarte importantă nu numai pentru mediul lor economic sau pentru mediul economic global, ci și pentru mediul militar, așa că continuăm să urmărim acest lucru foarte atent, pe măsură ce continuă să își sporească capacitățile”, a declarat Dickinson.

Programul secret al Chinei este condus de aripa militară a Partidului Comunist aflat la putere, Armata Populară de Eliberare, ceea ce o împiedică să participe la Stația Spațială Internațională sau să se angajeze în majoritatea formelor de cooperare cu NASA.

Procedând cu puțin ajutor din exterior, China a lansat luna trecută ultimul din cele trei module pentru propria sa stație spațială, care a găzduit pentru scurt timp șase astronauți chinezi în spațiu în timpul unei rotații a echipajului format din trei persoane. De asemenea, China are rovere pe Lună și pe Marte și plănuiește o misiune lunară cu echipaj cândva în viitor.

Având în vedere tensiunile ridicate dintre SUA și China în legătură cu Taiwan, Marea Chinei de Sud, comerțul și tehnologia, spațiul devine din ce în ce mai mult un potențial punct fierbinte. În plus, Pentagonul a publicat săptămâna trecută un raport anual privind securitatea Chinei, care a avertizat că Beijingul va avea probabil 1.500 de focoase nucleare până în 2035 și că nu a oferit nicio claritate cu privire la modul în care intenționează să le folosească.

China continuă să construiască capacități care, într-adevăr, sincer, pun în pericol majoritatea activelor noastre în domeniul spațial”, a declarat Dickinson. Invazia Rusiei în Ucraina a arătat și mai mult că spațiul este un domeniu contestat care trebuie protejat. Este un rol pe care noi, la Comandamentul Spațial al SUA, îl luăm foarte în serios”, a spus el.

Mă concentrez în mod serios asupra provocării noastre de ritm, China”, a spus Dickinson, folosind o descriere a Beijingului care a devenit un standard în Pentagon. Poziția unitară a aliaților și partenerilor noștri este esențială pentru a contracara coerciția și subversiunea care amenință ordinea internațională bazată pe reguli aici, în Indo-Pacific și dincolo de acesta”, a spus Dickinson.