• Forțele militare ale SUA au ucis 15 „agenți” ai Statului Islamic într-o operațiune comună cu forțele de securitate irakiene.
  • În urma operațiunii, șapte soldați americani au fost răniți, deși Comandamentul Central al SUA (Centcom) nu a comentat aceste informații. 
  • Operațiunea din Irak are loc în contextul unor atacuri recente legate de Statul Islamic în Europa, inclusiv un complot în Austria și un atac în Germania.

SUA afirmă că forțele sale militare din Irak au ucis 15 „agenți” ai Statului Islamic (SI) într-o operațiune comună cu forțele de securitate irakiene care a vizat conducerea grupului militant, scrie BBC.

Comandamentul Central al SUA (Centcom) a declarat că a efectuat operațiunea comună în vestul Irakului joi dimineață.

Trupele americane și irakiene au fost întâmpinate de membri ai SI echipați cu „numeroase arme, grenade și centuri «sinucigașe» explozive”, se arată într-un comunicat. „Nu există nicio indicație privind victime civile”.

Recomandări

AJUTOR PENTRU SECRET SERVICE
UK SE PREGĂTEȘTE DE MPOX
PRIMUL TRANSPLANT HEPATIC
PUTIN MĂREȘTE ARMATA
CUTREMUR ÎN ROMÂNIA
BRAND SAU UNIFORMĂ?

Între timp, presa americană a citat oficiali americani din domeniul apărării care au declarat că șapte soldați americani au fost răniți. Centcom nu a comentat acest lucru.

Armata irakiană a afirmat într-o declarație anterioară că „loviturile aeriene au vizat ascunzătorile, urmate de o operațiune aeriană” în „deșertul și peșterile” țării.

Centcom a declarat că a vizat membri ai conducerii SI într-un efort de a „întrerupe și degrada” capacitatea grupului de a planifica, organiza și ataca americani, irakieni și aliați în interiorul și în afara regiunii.

Aproximativ 2.500 de soldați americani se află în prezent în Irak, deși aceștia rămân acolo în calitate de „consilieri și asistenți”, deoarece armata americană a anunțat încheierea efortului său de luptă în această țară în decembrie 2021.

La 15 august, Irakul a anunțat că va amâna data planificată pentru încheierea operațiunilor militare americane în țară.

Operațiunea de joi urmează unui atac recent în Germania și unui complot în Austria, care sunt investigate pentru legăturile lor cu SI.

Autoritățile au declarat că suspectul din spatele atacului planificat asupra unui concert Taylor Swift la Viena – un cetățean austriac în vârstă de 19 ani – a pledat credință Statului Islamic înainte de a viza turneul Eras al cântăreței.

Informațiile furnizate de CIA autorităților austriece le-au permis acestora să dezmembreze complotul și să salveze „sute de vieți” , a declarat miercuri directorul adjunct al agenției, David Cohen. De asemenea, aceasta urmează unui atac în Solingen, Germania, în care trei persoane au murit și alte opt au fost rănite.

Atacul a provocat indignare în Germania înaintea alegerilor de stat, iar suspectul de crimă – Issa Al H, 26 de ani – este investigat pentru legăturile sale cu SI.

La începutul acestei veri, gruparea militantă și-a asumat o parte din responsabilitate pentru un atac armat rar în apropierea unei moschei musulmane șiite din capitala Omanului, Muscat. Șase persoane – inclusiv un polițist – au fost ucise și alte 28 au fost rănite.

Statul Islamic a avut cândva un punct de sprijin puternic în Irak și Siria, dar o coaliție condusă de SUA și formată din peste 70 de țări i-a alungat în mare parte din califatul fizic pe care îl crease acolo.

Citește și