• SUA vor trimite Ucrainei un pachet de ajutor militar în valoare de aproximativ 375 de milioane de dolari.
  • Președintele ucrainean Volodymyr Zelenski își folosește prezența la Adunarea Generală a ONU pentru a solicita sprijin internațional suplimentar.
  • Pachetul de ajutor vine pe fondul unor lupte intense în estul Ucrainei și al unei posibile expirări a finanțării de aproape 6 miliarde de dolari.

Statele Unite vor trimite Ucrainei un număr nedeclarat de bombe cu dispersie cu rază medie de acțiune și o serie de rachete, artilerie și vehicule blindate într-un pachet de ajutor militar în valoare totală de aproximativ 375 de milioane de dolari, scrie AP News.

Oficialii așteaptă un anunț miercuri, în timp ce liderii mondiali se întâlnesc la Adunarea Generală a ONU, iar Președintele ucrainean Volodimir Zelenski își folosește prezența acolo pentru a consolida sprijinul și a convinge SUA să permită trupelor sale să folosească arme cu rază lungă de acțiune pentru a lovi mai adânc în Rusia. În ziua următoare, Zelenski se întâlnește la Washington cu Președintele Joe Biden și cu vicepreședintele Kamala Harris.

Ajutorul include bombe aer-sol, care au muniții cu dispersie și pot fi lansate de avioanele de luptă ucrainene, precum și muniții pentru sistemele de rachete de artilerie cu mobilitate ridicată (HIMARS), Javelin și alte sisteme antiblindate, vehicule protejate împotriva ambuscadelor rezistente la mine, sisteme de poduri și alte vehicule și echipamente militare, potrivit oficialilor. Oficialii americani au vorbit sub rezerva anonimatului deoarece ajutorul nu a fost încă anunțat public.

Recomandări

CE FACEM CU DEZINFORMAREA?
CUM SCHIMBĂM EDUCAȚIA?
UNDE MERGI AZI?
UNDE MERGI BANII?
ATACURI ÎN UCRAINA
„FEMEILE NU SUNT LIBERE”

Cel mai recent pachet de arme, furnizat prin intermediul autorității prezidențiale de retragere, este unul dintre cele mai mari aprobate recent și va prelua stocuri de pe rafturile Pentagonului pentru a livra armele mai rapid Ucrainei.

Aceasta vine în contextul în care finanțarea de aproape 6 miliarde de dolari pentru ajutorul acordat Ucrainei ar putea expira la sfârșitul lunii, dacă Congresul nu acționează pentru a prelungi autoritatea Pentagonului de a trimite arme din stocurile sale la Kiev. Liderii Congresului au anunțat că au ajuns la un acord duminică cu privire la un proiect de lege pe termen scurt privind cheltuielile, dar nu este clar dacă la măsura temporară vor fi adăugate prevederi care să extindă autoritatea Pentagonului de a trimite arme Ucrainei, deoarece negocierile cu Congresul continuă.

Forțele ucrainene și ruse se luptă în est, inclusiv lupte corp la corp în regiunea de frontieră Kharkiv, unde Ucraina a alungat Rusia dintr-o uzină de prelucrare uriașă din orașul Vovchansk, care fusese ocupată timp de patru luni, au declarat marți oficialii. În același timp, trupele ucrainene continuă să păstreze terenul în regiunea rusă Kursk după o incursiune îndrăzneață luna trecută.

Anunțul privind ajutorul vine în urma vizitei extrem de prudente pe care Zelenski a efectuat-o duminică la o fabrică de muniții din Pennsylvania, pentru a mulțumi lucrătorilor care produc una dintre cele mai importante muniții necesare pentru lupta țării sale de a respinge forțele terestre ruse.

Incluzând acest ultim pachet, Statele Unite au furnizat Ucrainei peste 56,2 miliarde de dolari sub formă de asistență pentru securitate de la invazia forțelor ruse în februarie 2022.

Citește și