• Iranul avertizează SUA să nu se implice militar în conflictul din Orientul Mijlociu.
  • Decizia implică desfășurarea a aproximativ 100 de militari americani pe teritoriul israelian.
  • Sistemul THAAD oferă Israelului capacități suplimentare de interceptare a rachetelor balistice.
  • Experții consideră că această mișcare ar putea escalada tensiunile regionale.

Statele Unite au anunțat că trimit un sistem antirachetă avansat și soldați în Israel, accentuând implicarea Americii în conflict, scrie NBC News.

Regiunea se pregătește pentru răspunsul Israelului împotriva Iranului în urma atacului asupra Tel Avivului.

Ce este sistemul THAAD?

Sistemul Terminal High Altitude Area Defense, cunoscut sub numele de THAAD, necesită de obicei aproximativ 100 de soldați pentru a funcționa și are șase lansatoare montate pe camioane, cu opt interceptoare pe fiecare lansator, precum și un radar puternic. Acesta este capabil să intercepteze rachete balistice la distanțe cuprinse între 160 și 200 de km.

Recomandări

TRUMP, NEMULȚUMIT DE ROL
BAZA ONU, ATACATĂ
ANATOMIA MITEI
ȘTII DE VREME?
UNDE MĂNÂNCI AZI?
ZELENSKI ACUZĂ NORDUL

THAAD este dezvoltat de compania Lockheed Martin. Acesta este proiectat să intercepteze și să distrugă rachete balistice cu rază scurtă și medie de acțiune în faza terminală a zborului lor, atât în interiorul, cât și în afara atmosferei.

Motivele din spatele deciziei

Generalul de brigadă în rezervă Zvika Haimovich, fost șef al apărării aeriene israeliene, a declarat că Israelul se așteaptă la o salvă și mai mare de rachete din partea Iranului în „faza următoare”, după ce Teheranul a lansat peste 180 de rachete asupra Israelului la 1 octombrie.

El a declarat că Israelul are nevoie de THAAD, precum și de propriile sisteme de apărare Iron Dome pentru a face față oricăror atacuri, iar această ultimă barieră în apărarea Israelului urmează să apară în timp ce națiunea își cântărește răspunsul la atacul Iranului, care ar putea foarte bine să provoace noi represalii.

Întotdeauna ai nevoie de mai multă putere”, a declarat Haimovich pentru NBC News. „Încercăm să prevedem în viitor că iranienii vor folosi din nou această metodă a salvelor mari, chiar mai mari decât aceste 200 de rachete”.

Statele Unite au ajutat anterior apărarea Israelului în timpul atacurilor cu rachete din partea Iranului, oferind sprijin de pe nave de război și avioane de luptă în Orientul Mijlociu. Dar prezența echipamentelor și a trupelor americane în Israel ar adânci implicarea națiunii în criză.

Citește și