• Noul premier britanic a manifestat dorință cabinetului sau de a se reapropia de Uniunea Europeană.
  • Summit-ul Comunității Politice Europene a reafirmat susținerea nezdruncinată pentru Ucraina.
  • Volodimir Zelenski a participat la ședință cabinetului britanic, o premiera de la Bill Clinton încoace.
  • Regele Charles III i-a primit pe cei 45 de șefi de state și guverne, arătându-și proeuropenismul.

Summit-ul Comunității Politice Europene s-a încheiat la Blenheim, aducând în lumina reflectoarelor două personalități importante: noul premier laburist al Marii Britanii, Keir Starmer, și președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Cei 45 de șefi de state și guverne, împreună cu lideri ai marilor instituții internaționale precum NATO și UE, au reafirmat sprijinul ferm pentru Ucraina. Acest summit a marcat, de asemenea, debutul reapropierii Marii Britanii de familia europeană, la patru ani de la Brexit.

Care sunt concluziile Summit-ului

Nu este o instanță care să se încheie cu o declarație comună, cum este cazul pentru NATO, UE sau G7. Dar este prilejul ca toți cei care geografic fac parte din Europa să participe la un schimb constructiv. Acest lucru s-a evidențiat în special pentru Marea Britanie, care nu mai face parte din UE.

Noul premier, Keir Starmer, descris de presa britanică drept „o stea în urcare”, a avut pentru prima dată ocazia să intre în contact direct cu toți liderii europeni și să pledeze pentru reapropierea țării sale de UE, o oportunitate pe care editorialistul The Guardian consideră că nu are voie să o rateze.

Recomandări

SECRETUL BANILOR
PARTIDELE VOR PROTESTE
ALERTĂ SANITARĂ ÎN SUA
CE-I PLAC GLUMELE LUI
IRANUL AJUTĂ RUSIA
DIN OSTAȘ, SCRIITORAȘ

O apropiere notabilă s-a remarcat între Starmer și Emmanuel Macron, chiar înainte de cina tête-à-tête a celor doi, aseară. Cei doi s-au retras în timpul summit-ului în grădinile palatului și au avut o discuție foarte prietenească, după cum remarcă presa engleză. Este de menționat că ei au de rezolvat o chestiune spinoasă, aceea a imigrației.

O altă vedetă a summit-ului a fost Volodimir Zelenski, care a obținut un nou angajament ferm pentru țara sa. De asemenea, el a participat la reuniunea cabinetului britanic, o onoare care nu a mai fost acordată de la vizita lui Bill Clinton.

Participanții la summit au fost primiți de Regele Charles, care astfel se arată mult mai prezent în viața politică engleză decât a fost mama sa.

Citește și