• Din G7 fac partea Statele Unite, Canada, Japonia, Marea Britanie, Franţa, Germania şi Italia
  • Grupul a fost criticat pentru că nu include cele mai populate ţări ale planetei, India şi China
  • În anii următori, India, Australia şi Coreea de Sud ar putea fi invitate să facă parte din cercul exclusivist

Liderii celor mai puternice 7 economii din lume se întâlnesc astăzi la Cornwall, Marea Britanie, ca să pună lumea la cale. De-a lungul timpului, la aceste întâlniri, ţările bogate au luat decizii care au influenţat toată planeta.

„În general, se discută marile teme globale. Mai întâi a fost distrugerea stratului de ozon şi eliminarea din deodorante şi alte produse a fluorurilor, vedeţi că astfel nu mai vorbim de astfel de situaţie. Emisiile de dioxid de carbon sunt în aceeaşi situaţie, în marile teme globale. Sărăcia globală”, a explicat analistul de politică externă, Iulian Chifu.

Anul acesta, temele de la G7 vor include şi politica. Joe Biden va profita de ocazie pentru a-şi convinge aliaţii să i se alăture împotriva ţărilor pe care le consideră ameninţări la adresa democraţiei, Rusia şi China.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

America trebuie să îşi aducă alături toate democraţiile pentru a avea o şansă ca, prin dominaţia globală, să poată impune o dată verificarea regulilor deja asumate de către autocraţii, şi da, China, Rusia şi Iranul sunt vizate, şi în al doilea rând pentru a crea noile reguli. Şi aici vorbim de zona cibernetică, care nu are în momentul de faţă reguli”, a adăugat Iulian Chifu.

Din G7 fac partea Statele Unite, Canada, Japonia, Marea Britanie, Franţa, Germania şi Italia. Grupul a fost criticat pentru că nu include cele mai populate ţări ale planetei, India şi China. În anii următori însă, India, Australia şi Coreea de Sud ar putea fi invitate să facă parte din cercul exclusivist.

Bogdan Nicolae: Pe lângă G7, există și un grup D10. Sunt 10 democrații considerabile la nivel internațional

Bogdan Nicolae, editor-prezentator al emisiunii „InSecuritate”, de la Aleph News, spune că trebuie să ne așteptăm la decizii semnificative pentru ce înseamnă economie, comerț, mediu înconjurător, relațiile internaționale, politica externă, dar și sănătatea omenirii.

Sunt subiecte care au preocupat în ultimii noi ani grupul G7. Toată luna mai a fost plină de întâlniri ale comotetelor de lucru din cadrul G7. Miniștrii de Externe ai țărilor cu cele mai mari economii din lume s-au întrunit. La fel, responsabil din sectoarele Sănătate și Comerț”, a spus Bogdan Nicolae.

Anul acesta, permierul Marii Britanii a decis să invite ca participanți informali la Summitul G7.

„E un grup care poartă, informal, denumirea de D10. Sunt 10 democrații consolidate, 10 democrații considerabile la nivel internațional. Pe lângă tradiționalul G7, avem reprezentanți din Africa de Sud, Australia, Coreea de Sud și India, dar și președintele și secretariatul general al Asociației Statelor din Asia de Sud-Est. Aceste state sunt invitate să ia act de gândirea G7 în privința Chinei. Securitatea în Asia și Pacific sunt lucruri care contează foarte mult pentru Statele Unite, dar și pentru G7”, a adăugat sursa citată.