• Peste 100 de lideri s-au adunat în Elveția la o conferință de două zile pentru a discuta propunerile Kievului de a pune capăt războiului.
  • China și Rusia sunt absente.
  • Printre alți participanți se numără Thailanda, Singapore, Filipine și Japonia.

Peste 100 de lideri, inclusiv vicepreședintele SUA, Kamala Harris , și președinții țărilor UE, America de Sud, Orientul Mijlociu și Asia, se vor reuni sâmbătă în Elveția pentru una dintre cele mai ambițioase încercări de până acum de a crea un plan de pace pentru Ucraina, scrie The Guardian.

Summit-ul are loc în momentul în care liderii G7 care se adună în Italia încheie un nou acord pentru un împrumut de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina, securitizat prin utilizarea profiturilor extraordinare din dobânzile la activele băncii centrale ruse înghețate de UE și alte țări occidentale după invazia Ucrainei din 2022.

Conferința de pace de două zile, care va avea loc în stațiunea de lux Bürgenstock, va aborda planul format din 10 puncte, propus de Kiev pentru a pune capăt războiului, împreună cu alte trei teme: amenințarea nucleară, securitatea alimentară și nevoile umanitare din Ucraina.

Recomandări

STOLTENBERG: „CHINA TREBUIE SĂ PLĂTEASCĂ”
BELGIA PIERDE, AVANTAJ ROMÂNIA
CASA ALBĂ ACUZĂ DE DEZINFORMARE
VON DER LEYEN MAI AȘTEAPTĂ
GENERAȚIA RISCULUI
AU FĂCUT PACE DIN VORBE

Vladimir Putin a cerut vineri ca Ucraina să cedeze mai multe pământuri, să retragă trupele și să renunțe la oferta la NATO pentru ca el să-și pună capăt războiului din Ucraina – propuneri care au fost respinse de Ucraina, SUA și NATO.

Un comunicat comun este de așteptat să apară duminică. Comunicatul să se concentreze asupra importanței principiilor ONU privind menținerea și respectarea „suveranității și integrității teritoriale”. Deși acest lucru nu este văzut ca o promovare a păcii în sine, este conceput pentru a „reduce spațiul pentru orice inițiative inutile”, spun cei care cunosc conferința.

Acest lucru va fi văzut ca un succes pentru Volodymyr Zelenski, care urmărește să-și construiască sprijin internațional pentru planul său de pace, care include retragerea completă a trupelor rusești din Ucraina și întoarcerea la granițele sale post-sovietice din 1991.

Organizatorii Summit-ului pentru pace au minimalizat decizia Chinei de a nu participa, o mișcare care l-a determinat pe Zelenski să acuze Beijingul că a ajutat Moscova să submineze întâlnirea, lucru pe care Ministerul de Externe al Chinei a negat. Kievul făcuse eforturi intense pentru ca o delegație chineză să participe la Summit pentru a da conferinței mai multă legitimitate și a crea o breșă între Moscova și Beijing.

Au existat, de asemenea, speranțe că Arabia Saudită ar putea participa după ceea ce Zelenskiy a descris discuțiile cu prințul moștenitor saudit Mohammed bin Salman ca fiind „productive și energice”. Moscova a respins întâlnirea, declarând-o inutilă. China, care are legături strânse cu Rusia , a declarat că nu va participa deoarece conferința nu a îndeplinit cerințele sale, inclusiv participarea Rusiei.

Zeci de lideri se vor afla în Elveția într-un moment în care Ucraina este în dezavantaj din punct de vedere militar și când vorbele despre oboseala războiului cresc. „Este destul de remarcabil că există 100 de țări care se prezintă la un Summit de pace la care principalul instigator al acelui conflict nu participă”, a spus Max Bergmann, fost oficial al Departamentului de Stat al SUA.

„Este o lovitură de maestru diplomatică”, a spus Bergmann, care acum conduce Programul Europa , Rusia și Eurasia la Centrul de Studii Strategice și Internaționale. William Courtney, un fost diplomat american, a calificat activitatea elvețiană drept „un succes uriaș”.

Summit-ul urmează mai multe întâlniri anterioare, inclusiv una din Arabia Saudită la care au participat 40 de țări, inclusiv China, care a încercat să obțină sprijin pentru propriul său plan de pace în șase puncte.

Pe măsură ce Summit-ul se apropia, China și-a intensificat activitatea prin întâlniri cu demnitari străini în vizită, apeluri telefonice și mesaje către misiunile străine pe platforma WeChat a Chinei. Organizatorii nu sunt îngrijorați, deoarece nu a existat „nicio concretizare” a vreunei manevre diplomatice chineze, multe țări din sudul globului, inclusiv Columbia, Chile, Argentina și Ecuador, participând la Summit. Printre alți participanți se numără Thailanda, Singapore, Filipine și Japonia.

Citește și