• „Marcel Ciolacu ne-a dat ordin să ne pregătim de anticipate, pentru că acesta va fi rezultatul actualei crize”, spune pentru MEDIAFAX unul dintre liderii judeţeni.
  • Potrivit acestuia, Paul Stănescu a avut discuţii cu secretarii executivi din filiale pentru a le prezeta planul de organizare.

„Preşedintele (PSD-n.r.) Marcel Ciolacu ne-a dat ordin ca Partidul Social Democrat să se pregătească pentru alegerile anticipate. Ne-a spus că actuala criză politică va avea ca finalitate alegerile anticipate”, spune pentru MEDIAFAX unul din liderii organizaţiilor judeţene PSD.

Potrivit acestuia, la PSD a fost organizată echipa de campanie naţională, care împreună cu consultanţii partidului lucrează la strategia PSD în vederea anticipatelor.

„Peste 2,1 milioane de pliante au fost distribuite deja către toate judeţele. De altfel, secretarul general al PSD, Paul Stănescu, a avut în această săptămână discuţii cu secretarii executivi din filiale pentru a le transmite planul de organizare pentru perioada următoare”, potrivit altor surse din conducerea social-democraţilor.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Conform acestora, în săptămâna care urmează sunt programate întâlniri cu echipele de online.

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat recent că, „în realitate, este aproape imposibil de declanşat alegeri anticipate”.

„Ce ar aduce? Aceleaşi partide, probabil cu aceleaşi procente, poate puţin, puţin modificate, ceea ce ne-ar exact înapoi în situaţia în care suntem astăzi. Deci, în teorie, în Constituţie sunt prevăzute astfel de alegeri, însă ele, constituţional, nu sunt bine definite şi nu au avut loc niciodată până acum, din aceste considerente, alegeri anticipate. Faptul că un partid tot defilează cu alegeri anticipate mi se pare mai degrabă o formă de eschivă din partea acestui partid, decât altceva”, a declarat pe 7 octombrie şeful statului.

Cum se poate ajunge la alegeri anticipate

Potrivit Constituţiei, după consultarea preşedinţilor celor două Camere şi a liderilor grupurilor parlamentare, Preşedintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură.