Surse: Orban spune că ideea nominalizării lui în funcția de premier a fost a USR-PLUS. PNL are două variante de premier

Surse liberale au declarat pentru Aleph News că Ludovic Orban le-a spus colegilor de partid, în sedința de marți seara, că varianta ca el să preia funcția de premier a fost ideea USR – PLus.

Propunerea USR-PLUS ar fi fost avansată în discuțiile de la Vila Lac, de sâmbătă și duminică, iar UDMR ar fi fost de acord.

La întâlnirea de marți, Ludovic Orban le-a propus lui Dan Barna, Kelemen Hunor și Dragoș Tudorache o formulă dupa care să reia negocierile. O formula folosită la distribuirea mandatelor, în care cel care are cel mai mare procent face prima alegere”, arată sursele liberale.

Aplicând această soluție, PNL va putea desemna premierul și va avea a doua opțiune pentru conducerea celor două camere ale Parlamentului. Decizia asupra persoanelor care ocupă aceste poziții ar aparține, astfel, PNL.

Această formulă nu este supusă altor negocieri și este condiția pentru continuarea discuțiilor pe celelalte paliere.

Conform deciziei Consiliului Național PNL, propunerea de premier este de drept președintele PNL. Având în vedere această decizie, în cadrul BPN doar președintele PNL putea propune o altă persoană pentru poziția de premier.

Acest lucru s-a întâmplat prin propunerea formulată de Ludovic Orban în persoana lui Florin Cîțu. Varianta de premier în persoana lui Florin Cîțu nu a fost retrasă și nu s-a discutat ca Florin Cîțu să se retragă”, mai spus sursele citate.

Liderii USR PLUS vor discuta miercuri varianta ca Ludovic Orban să fie propunerea partidelor de dreapta pentru a deveni premier desemnat, au declarat pentru MEDIAFAX surse din conducerea Uniunii.

E opoziție în partid la scenariul asta. Ar fi greu de <vândut> această variantă, după ce Orban și-a dat demisia acum o săptămână”, declară sursele citate.

PNL are acum două variante de premier: Orban și Cîțu

Teatru absurd la negocierile pentru formarea noului guvern. Biletul îl plătești tu. Orban e din nou în cărți pentru funcția de premier. Florin Cîțu e și el tot acolo. Cioloș nu-l vrea pe Orban, deși USR-PLUS a avut ideea de a-l readuce în joc.

Știm ca PNL are două variante de premier în acest moment: Orban si Cîțu. Trebuie sa aleaga între ei. Aseară au discutat pana aproape de miezul nopții. Degeaba. Nu au ajuns la o concluzie. Nu stim cand vor relua discutiile.

„Varianta de premier în persoana lui Florin Cîţu nu a fost retrasă şi nu s-a discutat ca Florin Cîţu să se retragă”, au spus surse din PNL.

La ora actuală, România are nevoie să se târască. Trebuie un guvern de supraviețuire. Iohannis, dacă îl pune pe Orban, trebuie să iasă să spună că nu se mai amestecă în treburile Guvernului. Domnia sa a devenit președintele intregului popor si noi toti vom fi fericiti. E cea mai bună soluție. Din datele pe care le am asta este solutia”, spune analistul politic Ion Cristoiu.

Negocieri fără rezultat

Discuțiile de marți, de la Vila Lac, nu s-au soldat cu un consens între liderii PNL, USR PLUS și UDMR, au declarat pentru MEDIAFAX surse participante la negocieri.

La discuțiile de marți, de la Vila Lac, au fost prezenți Ludovic Orban, Kelemen Hunor, Dan Barna și Dragoș Tudorache.

Întâlnirea a avut loc după ce Dan Barna a propus ca liderii celor trei partide din viitoarea coaliție să intre împreună în guvern ca vicepremieri.

Premierul Ludovic Orban a anunţat pe 7 decembrie că îşi depune mandatul de prim-ministru, la un an și o lună de la învestirea în funcție. Președintele Klausd Iohannis l-a desemnat pe Nicolae Ciucă premier interimar.

Exit mobile version