Sus racheta! Industria globală a armamentului este pe plus în ciuda pandemiei. Situația în România

Pandemia a gripat aproape toate sectoarele, dar industria armamamentului are antivirus bun.

În 2020, economia mondială a scăzut cu 3%, însă vânzările de arme și servicii militare au crescut cu 1,9%. A fost al șaselea an consecutiv de majorare. Marile companii au obținut 531 de miliarde de dolari, iar jumătate din sumă a mers către producătorii americani. Următoarele țări în top sunt China și Marea Britanie.

Florin Jipa, de la Monitorul Apărării, a explicat pentru Aleph News, la ȘTIU, cum sunt făcute investițiile în România.

Singura strategie care a funcționat în România a fost strategia înarmărilor. Toate aceste contracte s-au făcut fără compensații financiare. Industria națională de apărare a mers tot timpul în pierdere, inclusiv anul acesta, companiile sunt în pierdere, în condițiile în care Ministerul Apărării Naționale are peste 1 miliard de euro de investit în apărare, însă aceste contracte nu s-au făcut cu o strategie”, a spus Florin Jipa.

În România, se fac cinci ani de investiții majore. Ministerul Apărării a cheltuit 8 miliarde pe rachete Patriot și Himars, avioane F-16 și transportoare blindate. Dar soldații trag în continuare cu vechile Kalașnikovuri, iar elicopterele de atac lipsesc cu desăvârșire.

Exit mobile version