• Starea lui Robert Fico nu mai pune în pericol viața, dar este în continuare foarte gravă, a declarat duminică echipa sa.
  • „Cel mai rău a trecut” pentru premierul slovac împușcat, Robert Fico, a declarat vicepremierul, dar starea sa rămâne „gravă”.
  • Suspectul poate face apel împotriva ordinului, dar până în prezent nu a fost publicată nicio declarație a acestuia sau a unui avocat în numele său.

Oficialii din Slovacia investighează dacă atacatorul care l-a împușcat pe Premierul Robert Fico nu a fost un „lup singuratic”, scrie Sky News.

Ministrul de Interne Matus Sutaj Estok a emis duminică această actualizare, după ce anterior se credea că suspectul era un „lup singuratic”.

Starea lui Robert Fico nu mai pune în pericol viața, dar este în continuare foarte gravă, a declarat duminică echipa sa. Vicepremierul Robert Kalinak a făcut această informare la patru zile de la tentativa de asasinat asupra liderului populist. Vorbind cu reporterii în fața spitalului din Banska Bystrica, unde este tratat Fico, acesta a declarat: „Cel mai rău lucru de care ne temeam a trecut, cel puțin pentru moment. Suntem cu toții un pic mai calmi. Când spuneam că vrem să ne apropiem de un prognostic pozitiv, atunci cred că suntem cu un pas mai aproape de acest lucru.”

Recomandări

ZELENSKI PRIMEȘTE GARANȚII DE SECURITATE
SE DEȘERTIFICĂ ROMÂNIA?
ÎN CE INVESTEȘTI? TRAVEL DE LUX
3 DE LA USR VOR LA PALATUL COTROCENI
LIKE=TRĂDARE? GEN Z CREDE CĂ DA
UNDE TRĂIEȘTI CEL MAI BINE?

Premierul, în vârstă de 59 de ani, a fost împușcat de mai multe ori miercuri, într-un atac care a stârnit noi îngrijorări cu privire la polarizarea politicii în această țară central-europeană de 5,4 milioane de locuitori.

Fico a fost împușcat în abdomen în timp ce își saluta susținătorii – prima tentativă majoră de asasinat asupra unui lider politic european în ultimii peste 20 de ani.

Guvernul domnului Fico a pus capăt sprijinului militar oficial pentru Ucraina și a adoptat o linie mai pro-rusă în privința conflictului decât majoritatea partenerilor din Uniunea Europeană.

Tribunalul penal specializat slovac a decis sâmbătă că suspectul, identificat de procurori ca fiind Juraj C, ar trebui să rămână în spatele gratiilor până la procesul în care este acuzat de tentativă de omor. Procurorii au declarat că se tem că acesta ar putea să fugă sau să comită alte infracțiuni dacă va fi eliberat, a declarat un purtător de cuvânt al instanței.

Suspectul poate face apel împotriva ordinului, dar până în prezent nu a fost publicată nicio declarație a acestuia sau a unui avocat în numele său.

Puține informații despre presupusul asasin au fost făcute publice, după ce procurorii au spus poliției să nu-l identifice și să nu facă publice detalii despre caz. Rapoarte neconfirmate din presă au spus că este un fost agent de securitate în vârstă de 71 de ani și un poet amator.

Între timp, Kalinak, care este și Ministrul slovac al Apărării, a declarat că starea lui Fico este încă prea gravă pentru a lua în considerare transferul acestuia la un spital din capitală.

Milan Urbani, Directorul Adjunct al spitalului din Banska Bystrica, a declarat reporterilor că, începând de duminică dimineața: „Pacientul este în prezent în afara unei stări care îi pune viața în pericol”.

El a adăugat: „Starea lui rămâne foarte gravă și are nevoie de mult timp de odihnă pentru a-și reveni. Credem cu tărie că totul va merge într-o direcție bună”.

Citește și