• Guvernul taliban al Afganistanului a ordonat sâmbătă ca femeile să-şi acopere faţa în public.
  • Majoritatea femeilor din Afganistan poartă un văl din motive religioase, dar multe dintre ele din zonele urbane, cum ar fi Kabul, nu-şi acoperă faţa.
  • Talibanii s-au confruntat cu critici intense din partea guvernelor occidentale, dar şi din partea unor lideri religioşi şi naţiuni islamice pentru că au limitat drepturile femeilor.

Guvernul taliban al Afganistanului a ordonat sâmbătă ca femeile să-şi acopere faţa în public, revenind la o politică emblematică a regimului din trecut şi intensificând restricţiile care provoacă furie în ţară şi în străinătate, scrie Reuters.

Un decret al liderului suprem al grupării, Haibatullah Akhundzada, a declarat că, dacă o femeie nu îşi acoperă faţa în afara casei, tatăl ei sau cea mai apropiată rudă de sex masculin va fi vizitat şi riscă să fie încarcerat sau concediat de la slujbele de stat.

,,Facem apel la lume să coopereze cu Emiratul Islamic şi cu poporul din Afganistan… Nu ne deranjaţi. Nu aduceţi mai multă presiune, pentru că istoria este martoră, afganii nu vor fi afectaţi de presiune„, a declarat Mohammad Khalid Hanafi, ministrul pentru Propagarea Virtuţii şi Prevenirea Viciilor, în cadrul unei conferinţe de presă.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

Femeile din Afganistan își acoperă fața cu un văl din motive religioase

Acoperirea ideală a feţei era burqa albastră atotcuprinzătoare, care era obligatorie pentru femei în public în timpul guvernării anterioare a talibanilor din 1996-2001.

Majoritatea femeilor din Afganistan poartă un văl din motive religioase, dar multe dintre ele din zonele urbane, cum ar fi Kabul, nu-şi acoperă faţa.

Talibanii s-au confruntat cu critici intense din partea guvernelor occidentale, dar şi din partea unor lideri religioşi şi naţiuni islamice, pentru că au limitat drepturile femeilor, inclusiv pentru că au ţinut închise liceele de fete.

Talibanii spun că s-au schimbat de la ultima lor guvernare, dar în ultimele luni au adăugat reglementări care limitează deplasarea femeilor fără însoţitor masculin şi interzic bărbaţilor şi femeilor să viziteze parcurile împreună.