• 7 țări din UE publică lista tuturor donatorilor pentru partide.
  • Letonia este considerată standardul de aur la finanțarea partidelor.
  • Legea din România prevede publicarea donatorilor care dau peste 4.500 €.

Fiecare țară din Europa are propriile reguli de finanțare a partidelor. Doar șapte state numără fiecare ban care intra la partide și publică lista tuturor donatorilor. Letonia este considerata standardul de aur în privința justificări banilor din politică, potrivit unui studiu fpcut de platforma Follow the Money.

Letonia interzice finanțarea din străinătate, donațiile anonime, fondurile de la companii private și sindicate, iar lista tuturor donatorilor trebuie predata biroului național anticorupție, ca să le verifice. Apoi, sunt publicate în monitorul oficial.

Iar avertizorii de integritate pot raporta donațiile care nu au fost declarate. De altfel, toate cele șapte tari care au un proces de finanțare complet transparent vin din estul Europei. Analiștii spun ca se întâmplă asta pentru ca și au creat recent sistemele de finanțare, după căderea cortinei de fier.

Recomandări

U.B.B. ÎN TOP UNIVERSITĂȚI
VINDECĂ TERAPIA MRNA-LNP CANCERUL?
LASCONI ESTE NOUL PREȘEDINTE AL USR
CÂT DE MULT DĂUNEAZĂ PLASTICUL?
COREEA DE NORD LANSEAZĂ RACHETE HIPERSONICE
CE ECHIPE MERG ÎN OPTIMI LA EURO?

La polul opus sunt, surprinzător, marile democrații. Franța are un sistem de finanțare opac, donațiile se fac în spatele ușilor închise, iar donatorii nu sunt cunoscuți. Dacă ar fi publici, ar însemna sa fie divulgate preferințele lor politice. În Spania, partidele sunt obligate sa predea curții de conturi identitatea donatorilor, dar nu exista posibilitatea publicării numelor, decât pentru cei care donează peste 25.000 de euro. Germania are al doilea prag, de 10.000 de euro. Noi suntem undeva în media europeană, la 4.600, dar experții Parlamentului European spun că suma ar trebui să fie undeva la 2.400 ca să fie evitate suspiciunile de corupție.

De ce nu facem și noi parte din grup?

Un raport al Parlamentului European privind finanțarea partidelor politice identifică mai mult probleme la noi. Deși cadrul a fost modificat în 2015, 2018, 209 și 2020, suma alocată anual de la bugetul de stat a crescut constant. Partidele politice pot primi o subvenție de maximum 0,04% din bugetul statului. Crește bugetul, crește și finațarea. Iar subvenția este împărțită proporțional: 75%  pentru numărul de voturi primite la ultimele alegeri parlamentare și 25% cu voturile de la locale.  La alegeri partidelor li se rambursează toate cheltuielile efectuate în circumscripți, dacă au obținut cel puțin 3% din voturi. În 2019, au fost rambursațe 52 de milioane de euro, iar la parlamentarele din 2020, 30 de milioane de euro.

Citește și