• SUA au cerut la Consiuliul de Securitate ONU ca Iranul să se abțină de la atac.
  • Scenariul este ca un atac cu drone și rachete coordonat între Iran și Hezbollah să înceapă după înmormântarea de sâmbătă a liderului Hamas, la Doha, Qatar.
  • Israelul și-a pregătit aviația și bateriile antiaeriene. În aprilie, când a avut loc un atac similar, SUA, Marea Britanie, Franța și chiar Iordania au intervenit și au doborât multe din cele 350 de rachete și drone lansate de Iran.

Orientul Mijlociu este în pragul unui conflict regional, iar Israelul a trimis mesaje diplomatice atât Iranului, cât și Libanului, declarând că este dispus să meargă la război pe scară largă dacă Iranul, Hezbollah și alte grupuri susținute de Iran în Siria, Irak și Yemen vor acționa militar și vor provoca daune semnificative și victime în Israel.

Miercuri, liderul suprem al Iranului, Ali Khamenei, a ordonat comandanților armatei și Gărzilor Revoluționare Islamice să înceapă planificarea unui atac major de represalii împotriva Israelului, după eliminarea șefului Hamas, Ismail Haniyeh, aflat în Iran, la Teheran, și a lui Fuad Shukr, al treilea la comanda Hezbollah, aflat în capitala libaneză Beirut.

Șeful Pentagonului și secretarul de stat al SUA au declarat că un conflict în Orientul Mijlociu încă poate fi evitat. Ce urmează să se întâmple în continuare?

În prezent, știm cu certitudine că liderul suprem iranian, Ali Khamenei, a dat ordin pentru un atac direct asupra Israelului. Întrebările care se ridică acum sunt când va avea loc acest atac și ce formă va lua.

Recomandări

HACK-URI FURATE
COLABORAREA E CHEIA
AJUNG ÎN 15 MINUTE
LOCAL, DAR LA ALȚII
LOVATO LANSEAZĂ DOCUMENTAR
NU NE MAI VINDECĂ NIMIC

Dacă ne ghidăm după evenimentele din aprilie, când Israelul a ucis mai mulți generali iranieni ai Corpului Gardienilor Revoluției Islamice în Beirut, se pare că Iranul a așteptat să se încheie ceremoniile funerare pentru aceștia, numiți „martiri” de către Iran.

În prezent, în Iran au loc rugăciuni și ceremonii funerare pentru liderul Hamas, iar acesta urmează să fie transferat mâine în capitala Qatarului, Doha, și înmormântat sâmbătă. Prin urmare, un posibil atac ar putea fi programat pentru noaptea de sâmbătă spre duminică, conform acestor obiceiuri.

Statele Unite au 12 nave de război în Mediterană și în Golful Aden, iar Marea Britanie s-a alăturat acestora cu alte nave de război. În aprilie, când Iranul a lansat peste 350 de rachete și drone, multe au fost doborâte de forțele americane, britanice, franceze și iordaniene.

În prezent, Israelul are la dispoziție 72 de ore pentru a se pregăti, însă țara s-a pregătit deja, mutând baterii de apărare aeriană și alte sisteme, cum ar fi RO3, pentru a construi un „zid” împotriva rachetelor și dronelor. Sistemele de apărare cu rază mică de acțiune au fost amplasate în nordul țării.

Un factor necunoscut este dacă Hezbollah, o grupare teroristă cu aproximativ un milion de rachete, va ataca simultan cu Iranul. Specialiștii din Orientul Mijlociu consideră că atât Hezbollah, cât și Iranul ar putea viza în special bazele militare pentru a minimiza daunele asupra infrastructurii civile și numărul victimelor civile.

Nici Iranul, nici Hezbollahul nu par dornici de un război pe scară largă cu Israelul, mai ales după declarația recentă a secretarului de stat american, care a reafirmat angajamentul ferm al SUA de a proteja Israelul împotriva oricăror atacuri, inclusiv cele din partea Iranului.

Statele Unite au spus foarte clar că vor interveni în cazul unui atac major asupra Israelului.

Citește și