• UE şi SUA au exprimat preocupări în privinţa crizei dintre Serbia şi Kosovo, cerând diminuarea imediată şi fără condiţii a tensiunilor interetnice din nordul teritoriului kosovar.
  • Sute de etnici sârbi din nordul Kosovo au construit începând din 10 decembrie baraje pentru a protesta faţă de arestarea unui fost poliţist sârb acuzat că a atacat agenţi ai forţelor de ordine kosovare.
  • Kosovo, fostă provincie sârbă cu populaţie majoritar albaneză, şi-a proclamat independenţa în 2008, cu sprijinul Occidentului, după un conflict militar.

Uniunea Europeană şi Statele Unite au exprimat preocupări, miercuri, în privinţa crizei dintre Serbia şi Kosovo, cerând diminuarea imediată şi fără condiţii a tensiunilor interetnice din nordul teritoriului kosovar.

Uniunea Europeană şi Statele Unite ale Americii sunt preocupate de situaţia tensionată permanentă din nordul Kosovo. Îndemnăm toate părţile să exercite reţinere maximă, să ia măsuri imediate şi necondiţionate pentru reducerea tensiunilor, să se abţină de la provocări, ameninţări şi acte de intimidare” , anunţă purtătorul de cuvânt al Înaltului reprezentant UE pentru Afaceri Externe şi cel al Departamentului de Stat de la Washington, potrivit unei declaraţii comune postate pe site-ul Serviciului European de Acţiune Externă (EEAS) şi vizualizată de agenţia MEDIAFAX.

Colaborăm cu preşedintele Aleksandr Vucici şi cu premierul Albin Kurti pentru a găsi o soluţie politică în scopul reducerii tensiunilor şi acceptării unui drum înainte, în interesul stabilităţii, siguranţei şi bunăstării tuturor comunităţilor locale. Salutăm asigurările conducerii din Kosovo prin care confirmă că nu există liste cu nume ale cetăţenilor kosovari de etnie sârbă care să fie arestaţi sau inculpaţi pentru protestele paşnice şi pentru baricade. În acelaşi timp, legea trebuie respectată, iar orice formă de violenţă este inacceptabilă şi nu va fi tolerată” , subliniază Uniunea Europeană şi Statele Unite.

Recomandări

CE REFORME VOR PARTIDELE
TOM CRUISE E PREMIAT
CINE L-A UCIS PE KIRILLOV
USR-OUT?
IAȘUL- CENTRU AL CUANTICII?
NOUL PROGRAM DE GUVERNARE

Aşteptăm ca liderii din Kosovo şi din Serbia să revină la susţinerea unui mediu care să stimuleze reconcilierea, stabilitatea regională şi cooperarea, în beneficiul propriilor cetăţeni. Toate obigaţiile asumate prin dialog trebuie implementate complet, fără întârziere” , insistă UE şi Statele Unite.

Ministrul de Interne de la Priştina, Xhelal Svecla, a afirmat marţi că Serbia, sub influenţa Rusiei, încearcă să destabilizeze Kosovo prin susţinerea etnicilor sârbi din nord care blochează drumuri de câteva săptămâni.

Serbia, în mod precis, influenţată de Rusia, a intensificat starea de reacţie militară, iar acum ordonă ridicarea de noi baricade, pentru a justifica şi a proteja grupuri infracţionale care terorizează cetăţenii de etnie sârbă care locuiesc în Kosovo” , a declarat Xhelal Svecla.

Administraţia de la Belgrad a negat că ar încerca destabilizarea situaţiei în Kosovo, afirmând că vrea doar protejarea minorităţii sârbe. Preşedintele Serbiei, Aleksandr Vucici, a declarat că Belgradul va continua să lupte pentru pace şi să caute soluţii de compromis” . Serbia a ordonat plasarea în stare de alertă a forţelor militare şi a efectivelor poliţiei, exprimând îngrijorare că autorităţile kosovare pregătesc o intervenţie în localităţi ale etnicilor sârbi, pentru deblocarea drumurilor.

Sute de etnici sârbi din nordul Kosovo au construit începând din 10 decembrie baraje pentru a protesta faţă de arestarea unui fost poliţist sârb acuzat că a atacat agenţi ai forţelor de ordine kosovare. Poliţia kosovară susţine că a fost vizată de trei atacuri armate. Misiunea de Poliţie a Uniunii Europene (EULEX) a fost vizată de un atac cu grenadă de manevră, dar nimeni nu a fost rănit. De asemenea, Forţa NATO de menţinere a păcii (KFOR) a fost vizată de un atac armat.

Kosovo, fostă provincie sârbă cu populaţie majoritar albaneză, şi-a proclamat independenţa în 2008, cu sprijinul Occidentului, după un conflict militar. Serbia nu recunoaşte independenţa Kosovo şi îi încurajează pe etnicii sârbi să sfideze autorităţile de la Priştina, care vor să îşi exercite suveranitatea pe întregul teritoriu.