• Tensiunile din Ierusalim au crescut când naționaliștii evrei, conduși de deputatul extremist Itamar Ben Gvir, au încercat să mărșăluiască spre Poarta Damascului, una dintre principalele intrări în Orașul Vechi folosită de palestinieni.
  • Poliția a refuzat să acorde un permis pentru marș și a reușit să împiedice grupul principal, format în majoritate din tineri, să ajungă la Poartă.
  • Orașul a fost la limită în ultima săptămână, cu ciocniri periodice care au izbucnit în incinta moscheii Al-Aqsa sau în jurul acesteia.

Palestinienii și forțele de securitate israeliene s-au confruntat joi dimineața devreme în jurul intrării în Moscheea Al-Aqsa din orașul vechi al Ierusalimului, iar Israelul a răspuns la rachetele lansate din Gaza cu lovituri aeriene, în timp ce cele mai grave tensiuni din ultimele luni au continuat să mocnească.

Videoclipurile au arătat zeci de polițiști israelieni în incinta din fața moscheii, joi, imediat după răsăritul soarelui, în timp ce palestinienii lansau focuri de artificii spre ei din interiorul clădirii. Alte videoclipuri au arătat cum Israelul a tras cu grenade paralizante.

Mai târziu, în jurul orei 7:30, un grup de vizitatori evrei a intrat în incintă, mulți dintre ei în haine religioase, protejați de forțele de securitate israeliene. Situl din vârful dealului este sfânt atât pentru musulmani, cât și pentru evrei și a fost un punct fierbinte timp de decenii. Evreii îl numesc Muntele Templului și îl venerează ca fiind locul unde s-au ridicat primul și al doilea templu. Musulmanii îl numesc Haram al Sharif și cred că este locul de unde profetul Mahomed s-a înălțat la cer.

Recomandări

NASRALLAH MOARE
NATO FACE ZID ANTI RUSIA ÎN FINLANDA
IDF ATACĂ HEZBOLLAH
PROMISIUNILE KAMALEI
CUM PROMOVĂM TURISMUL
PE UNDE CIRCULI

Din 1967, aranjamentele au fost guvernate de o înțelegere de „status quo”, care permite doar musulmanilor să se roage pe acest loc, deși oricine are voie să îl viziteze în anumite ore. Într-un efort de a reduce tensiunile și în conformitate cu decizii similare ale guvernului israelian din ultimii ani, începând de astăzi nu vor mai exista vizite ale grupurilor evreiești până la sfârșitul Ramadanului – peste aproximativ zece zile.

„La fel ca în ultimele zile, în această dimineață, la sfârșitul rugăciunii din zori, zeci de infractori și mascați s-au revoltat și au tulburat ordinea pe Muntele Templului, cu violențe grave”, se arată într-un comunicat al poliției israeliene transmis joi.

Israelul acuză Hamas de incitarea palestinienilor în legătură cu moscheea și consideră că grupul militant analizează dacă să escaladeze conflictul și în Gaza. În noaptea de joi spre vineri, cel puțin cinci rachete au fost lansate din enclava de coastă spre Israel. Armata israeliană a declarat că majoritatea au fost interceptate de sistemul de apărare aeriană Iron Dome.