• Un bebeluş de 6 săptămâni a decedat în această dimineaţă
  • El a ajuns ieri în stare gravă la spitalul din Suceava, după ritualul de botez
  • Bebeluşul ar fi înghiţit apă după ce a fost scufundat în cristelniţă

Bebeluşul de şase săptămâni care a intrat în stop cardio respirator imediat după ritualul de botez a decedat în această dimineaţă. În acest caz s-a deschis un dosar penal de ucidere din culpă.

Bebelușul a ajuns ieri în stare gravă la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Suceava, după ce ar fi inhalat o cantitate mare de apă în timp ce a fost scufundat în cristelniţă. Purtătorul de cuvânt al spitalului îşi spune că bebeluşul a fost adus ieri de un echipaj SMURD, după ce a fost resuscitat.

„Cu toate eforturile colegilor din ATI bebeluşul a decedat, posibil în urma leziunilor multisistemice, dar mai multe despre cauza decesului ne vor spune cei de la medicină legală. Bebeluşul era năcut prematur”, a precizat purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean de Urgență Suceava.

Recomandări

CINE VA FI PREȘEDINTE?
GÂNDURILE LUI CRISTOIU
SWIFT ÎNDEAMNĂ LA VOT
GÂNDURILE LUI CRISTOIU
AI GRIJĂ DE COPIL
CE VA FACE TRUMP?

Avocatul Poporului, Renate Weber s-a autosesizat în acest caz. Se vor face investigaţii, se va cere părerea sepcialiştilor iar în câteva zile va avea un răspuns. Paul Palencsar este teolog şi îţi spune că astfel de ceremonii trebuie adaptate în funcţie de situaţie.

„Trebuie să înţelegem că această afundare completă în apă a fost gândită şi chiar sunt canoane apostolice de acum 2000 de ani care reglementează cum se face un botez. Trăim alte realităţi, în urmă cu aproape 2000 majoritatea celor care veneau la botez erau adulţi. Care erau băgaţi sub apă fără problemă pentru că au reflexele necesare de a rămâne în viaţă”, spune teologul și jurnalistul Paul Palencsar.

Paul Palencsar că există şi o altă metodă prin care poţi creştina copilul fără să-i pui viaţa în pericol.

„Există foarte mulţi preoţi care ţin morţiş să facă taina botezului prin afundare completă şi nu prin storpire sau turnare cu căuşul palmei. Nu am înţeles niciodată de unde această încăpăţânare. Botezul este la fel de valid şi prin turnare. Chintesenţa botezului nu este afundarea în apă. Miezul botezului este pogorârea Sfintei Treimi, care vine pe pământ la invocarea preotului. Acesta este botezul”, a mai spus teologul.

Purtătorul de cuvânt al patriarhiei, Vasile Bănescu, spune că Arhiepiscopia Sucevei va face o anchetă în acest caz şi cer urgentarea ei. Reprezentanţii Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor spun că sunt alături de părinţi. Ei susţin că au luat deja legătura cu preotul care a oficiat botezul şi vor dedice ce măsuri trebuie luate.

Pe de altă parte şi în mediul online a apărut o petiţie prin care se cere modificarea ritualului botezului şi care a fost semnată până de peste 5000 de persoane.