• Prințesa Kate ar fi putut spera că mărturisirea sa despre diagnosticul de cancer va pune capăt speculațiilor despre ea.
  • Postările de pe rețelele de socializare cu hashtag-ul #kategate au crescut.
  • Un videoclip de pe TikTok, care a fost vizionat de peste 200.000 de ori se referă la utilizarea de „imagini A.I.”

Prințesa de Wales ar fi putut spera că mărturisirea sa despre diagnosticul de cancer va pune capăt speculațiilor despre ea. Dar se pare că s-a întâmplat contrariul – experții observând că acest lucru era complet previzibil, având în vedere durabilitatea teoriilor conspirației online și a celor care le propagă, scrie The Guardian.

Postările de pe rețelele de socializare și site-urile cu hashtag-ul #kategate, care a fost folosit pentru a semnala teoriile nefondate despre Prințesă, au crescut în număr de la publicarea de vineri a unui videoclip oficial de către Palatul Kensington.

Duminică au existat 400 de mențiuni ale hashtag-ului pe marile platforme de socializare, mai mult decât cele 373 de mențiuni în weekendul precedent, potrivit BrandMentions, o companie care monitorizează răspândirea hashtag-urilor și a cuvintelor cheie online. Acesta este cel mai proeminent pe X, urmat de Instagram și TikTok.

Recomandări

SONDA PARKER ATINGE SOARELE
MUSK MIZEAZĂ PE AFD
SECRETE DESPRE UNIVERS
CE NU POȚI VIZITA ÎN 2025?
CÂT DE SĂNĂTOS E MOȘU?
SOLSTIȚIUL DE IARNĂ

Un videoclip de pe TikTok, care a fost vizionat de peste 200.000 de ori de când a fost postat duminică, susține că videoclipul Prințesei ar fi putut fi manipulat și se referă, de asemenea, la utilizarea de „imagini A.I.”. BBC a emis o declarație în care confirmă că o echipă de la unitatea sa BBC Studios a filmat anunțul.

Whitney Phillips, profesor asistent de platforme digitale și etică la Universitatea Oregon din SUA, a declarat că utilizatorii de social media care promovează aceste teorii pot face acest lucru și pentru divertisment.

„Genul de speculație galopantă care însoțește acest tip de teorii poate fi, de asemenea, un mister distractiv sau o distragere a atenției pentru participanți, fără prea multă sau nici o considerație pentru răul sau suferința pe care acest tip de speculație le-ar putea provoca persoanelor antrenate în teorie”, a spus ea.

„Mass-media mainstream a propagat excesiv această narațiune și, în consecință, fiecare post de știri ar trebui acum să își asume responsabilitatea, să își exprime regretul și să prezinte scuze Prințesei Kate și familiei sale și să le acorde intimitatea pe care o merită”, a declarat Joe Benarroch, șeful operațiunilor comerciale la X.

Ghidul publicat de Meta, precizează că acesta verifică conținutul viral de pe platformele sale și acționează pentru a încetini „răspândirea păcălelilor și a dezinformărilor virale și [direcționează] utilizatorii către informații autorizate”.

Profesorul Cassam a adăugat că, în cele din urmă, teoriile conspirației ale Prințesei de Wales vor deveni mai puțin proeminente pe măsură ce susținătorii vor trece la alte povești.

Citește și