• Ayatollah Ali Khamenei a ordonat forțelor armate ale Iranului să formuleze numeroase planuri bazate pe rezultatul potențial al unui atac de represalii.
  • „Iranul a ordonat forțelor armate să fie pregătite pentru război, dar și să încerce să îl evite”, se arată în raport.
  • Liderii iranieni susțin în mod public că nu doresc să ajungă la un război regional total.

Potrivit unui raport publicat joi, Iranul se pregătește pentru un război cu Israelul, încercând în același timp să-l evite, iar următorii pași vor fi determinați de răspunsul Israelului la atacul cu rachete balistice al Teheranului de la 1 octombrie, a cărui schiță ar fi fost aprobată în ultimele zile.

Citând patru oficiali iranieni, The New York Times a relatat că liderul suprem Ayatollah Ali Khamenei a ordonat forțelor armate ale Iranului să formuleze numeroase planuri bazate pe rezultatul potențial al unui atac de represalii așteptat din partea Israelului, care a fost pregătit de săptămâni întregi.

„Iranul a ordonat forțelor armate să fie pregătite pentru război, dar și să încerce să îl evite”, se arată în raport. Oficialii, dintre care doi fac parte din Corpul Gardienilor Revoluției Islamice, au declarat că, în cazul în care Israelul ar provoca pagube semnificative siturilor sensibile, cum ar fi instalațiile petroliere și nucleare, sau dacă ar viza oficiali iranieni de rang înalt, Iranul ar escalada fără îndoială și mai mult. În acest caz, au declarat sursele, Iranul ar putea lansa un baraj de până la 1.000 de rachete balistice – o creștere semnificativă în comparație cu cele 200 lansate la 1 octombrie – sau chiar să perturbe aprovizionarea cu energie la nivel mondial și rutele comerciale internaționale.

Recomandări

GUTERRES, RESPINS ÎN UCRAINA
ISRAELUL ATACĂ IRANUL
TRUMP O CRITICĂ PE HARRIS
TRUMP, VIZAT DE HACKERI
SINGURĂTATEA CA BOALĂ
SE SCHIMBĂ ORA

Anterior, se credea că Israelul intenționează să atace infrastructura petrolieră sau siturile nucleare iraniene, ambele opuse de SUA din cauza potențialului lor de escaladare a luptelor, inclusiv represaliile iraniene îndreptate împotriva infrastructurii civile din Israel sau din alte țări regionale aliniate Occidentului.

Liderii iranieni susțin în mod public că nu doresc să ajungă la un război regional total, iar ministrul de externe Abbas Araghchi a efectuat săptămâna trecută un turneu regional intens pentru a sublinia acest lucru. Cu toate acestea, ei se tem, de asemenea, să pară slabi, potrivit raportului, iar o lovitură grea din partea Israelului i-ar putea face vulnerabili și i-ar putea face să simtă că trebuie să își reafirme dominația în regiune.

Citește și