The Times: Jumătate din toate proiectilele de artilerie utilizate de Rusia în Ucraina sunt furnizate de Coreea de Nord

Jumătate din toate proiectilele de artilerie utilizate de Rusia în Ucraina sunt furnizate de Coreea de Nord, a relatat The Times la 4 octombrie, citând surse ale serviciilor secrete occidentale. Aproximativ 3 milioane pe an sunt expediate de Pyongyang la Moscova, deși se crede că un număr mare sunt defecte, scrie Kyiv Independent.

The Times raportează că numărul mare de proiectile furnizate a jucat un rol crucial în avansarea Rusiei în estul Ucrainei, cel mai recent fiind capturarea Vuhledar în regiunea Donețk la începutul acestei săptămâni. Având în vedere că stocurile rusești de muniție sunt reduse din cauza utilizării extensive în Ucraina, Coreea de Nord se profilează ca principalul furnizor extern de arme al Rusiei.

În august, Yonhap a raportat că Coreea de Nord a trimis Rusiei containere care ar putea conține peste 6 milioane de proiectile de artilerie. În schimbul muniției, Rusia ar fi furnizat Coreei de Nord tehnologie pentru a o ajuta să implementeze sateliți spion, precum și tancuri și avioane.

La sfârșitul lunii iunie, președintele rus Vladimir Putin a vizitat Pyongyangul, unde a semnat un acord de parteneriat cu liderul nord-coreean Kim Jong Un, prin care s-a angajat să își ofere ajutor reciproc în cazul în care oricare dintre cele două va fi atacat.

În schimbul muniției, Rusia ar fi furnizat Coreei de Nord tehnologie pentru a o ajuta să implementeze sateliți spion, precum și tancuri și avioane.

Exit mobile version