• Breton a afirmat că von der Leyen a solicitat retragerea candidaturii sale din „motive personale”, oferindu-i în schimb un „portofoliu presupus mai influent”.
  • Demisia lui Breton survine în contextul în care von der Leyen finalizează lista comisarilor pentru al doilea său mandat.
  • Fiecare stat membru al UE va avea un loc în Comisie, dar importanța politică a acestora variază în funcție de portofoliu.

Comisarul european francez Thierry Breton a anunțat că va demisiona din funcția de membru al organului executiv al UE din cauza unei neînțelegeri cu Președinta Comisiei, Ursula von der Leyen, susținând că aceasta i-ar fi cerut să își retragă candidatura, conform Reuters.

Von der Leyen își finalizează lista de comisari pentru cel de-al doilea mandat în fruntea organismului de conducere, care urmează să fie prezentată publicului săptămâna aceasta.

Breton, fost director de întreprindere, a fost Comisarul pentru Industrie și Piața Internă a UE în timpul primului său mandat, supervizând multe dintre cele mai importante politici ale blocului, de la producția industrială de arme la reglementarea Big Tech.

Recomandări

COLABORAREA E CHEIA
AJUNG ÎN 15 MINUTE
LOCAL, DAR LA ALȚII
LOVATO LANSEAZĂ DOCUMENTAR
NU NE MAI VINDECĂ NIMIC
TRUMP SE VEDE CU MODI

În scrisoarea sa de demisie, pe care Breton a postat-o pe X, acesta a declarat că von der Leyen „acum câteva zile” a cerut Franței să își retragă numele de candidat ales pentru Comisie „din motive personale”, în schimbul unui „portofoliu presupus mai influent”.

„În lumina acestor ultime evoluții – o nouă mărturie a unei guvernanțe discutabile – trebuie să concluzionez că nu-mi mai pot exercita atribuțiile în cadrul Colegiului”, a declarat Breton.

Fiecare stat membru al UE va avea un loc la masa Comisiei, deși ponderea și importanța lor politică variază foarte mult în funcție de portofoliu.

Președinția franceză nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii.

Citește și