• Comisarul european denunță o guvernantă haotică a fostei și actualei președinta a CE, Ursula von der Leyen.
  • Tensiunile au crescut între cei doi după ce Breton s-a alăturat unei revolte împotriva președintei, acuzată de nepotism.
  • Elysée l-a nominalizat în funcție pe ministrul de Externe demisionar Stéphane Séjourné.
  • Thierry Breton ar putea intra în componența guvernului Michel Barnier la ministerul Economiei.

În timp ce Ursula von der Leyen ar trebui să prezinte mâine în fața Parlamentului European componența noii Comisii, azi dimineață, Thierry Breton, propunerea Franței pentru un post de comisar, a demisionat. Fost ministru francez și membru al precedentei Comisiei Europene, Thierry Breton, a anunțat că demisionează imediat, pe fondul unor divergențe cu Ursula von der Leyen.

„Demisionez din funcția mea de comisar european, cu efect imediat”, spune Thierry Breton într-o scrisoare cu efectul unei bombe, publicată pe rețelele de socializare. Candidat oficial propus de Emmanuel Macron, el spune că președinta Comisiei, care se află în proces de formare a noii echipe a executivului european pentru un mandat de cinci ani, a cerut Franței să îi retragă numele.

Breton scrie: „Acum câteva zile, chiar în ultima parte a negocierilor privind componența viitorului Colegiu, ați cerut Franței să-mi retragă numele (…). În lumina ultimelor evoluții – care demonstrează încă o dată o guvernare discutabilă – trebuie să conchid că nu îmi mai pot exercita funcțiile în cadrul Colegiului”.

Recomandări

HACK-URI FURATE
COLABORAREA E CHEIA
AJUNG ÎN 15 MINUTE
LOCAL, DAR LA ALȚII
LOVATO LANSEAZĂ DOCUMENTAR
NU NE MAI VINDECĂ NIMIC

Există un sens ascuns al acestei demisii?

Relațiile dintre Ursula von der Leyen și Thierry Breton au fost notoriu tensionate. Breton a preluat în primăvara conducerea unei revolte în cadrul executivului de la Bruxelles pentru a contesta stilul de conducere al președintei, considerat puțin colectiv. Comisarul francez pusese public la îndoială etica Ursulei von der Leyen după numirea, la sfârșitul lunii ianuarie, a unui apropiat ca responsabil de întreprinderile mici și mijlocii, o funcție bine plătită în cadrul Comisiei. Controversa a dus la un vot de neîncredere în Parlamentul European împotriva Ursulei von der Leyen.

Va mai putea fi prezentată componența Comisiei mâine?

Elysée a anunțat imediat un nou candidat, ceea ce înseamnă că Emmanuel Macron era la curent și manevra s-a făcut totuși de comun acord cu Thierry Breton. Noua propunere a Frantei este Stéphane Séjourné, actualul ministru de externe în guvernul demisionar de la Paris.

Emmanuel Macron, îl propune, așadar, pe Stéphane Séjourné pentru un portofoliu legat de problemele de suveranitate industrială, tehnologică și competitivitate europeană. Anturajul lui Michel Barnier spune că premierul desemnat a fost „asociat” cu decizia luată de Președintele Republicii.

De altfel Barnier, este în plin proces de compunere a guvernului care și el ar trebui anunțat săptămână aceasta și surse concordante lasă de înțeles că Thierry Breton ar putea fi numit ministru al Economiei.

Citește și