• Filtrul modifica aparența utilizatorilor pentru a-i face să pară supraponderali.
  • Mulți consideră filtrul ofensator și un instrument de stigmatizare corporală.
  • Experții avertizează că filtrul poate cauza tulburări de alimentație.

TikTok scoate de pe platformă filtrul viral „Chubby” care face utilizatorii să pară supraponderali. Decizia vine după critici masive din partea utilizatorilor și experților care consideră că acest filtru promovează stigmatizarea corporală.

Ce se întâmplă acum pe TikTok?

TikTok a eliminat recent filtrul denumit „Chubby” care modifică fotografiile utilizatorilor pentru a-i face să pară mai plinuți. Filtrul, creat de CapCut, o aplicație deținută de ByteDance – aceeași companie care deține și TikTok – a fost aspru criticat pentru promovarea unei imagini corporale negative. Mii de utilizatori au reacționat împotriva filtrului, considerându-l o formă de „body shaming” și o întoarcere la vechile stereotipuri negative despre greutate. Printre vocile critice s-a numărat și Sadie, o utilizatoare cu 66.000 de urmăritori pe TikTok, care a cerut interzicerea filtrului.

Filtrele de pe TikTok au un impact asupra percepției noastre despre propria imagine?

Experții în nutriție și sănătate mentală, precum Dr. Emma Beckett, avertizează că filtrele schimbă realitatea: unele îți subțiază fața, îți măresc ochii sau îți modifică trăsăturile. Pare distractiv, dar te pot face să crezi că doar așa „ar trebui” să arăți. Ajungi să te compari mereu: când vezi doar fețe perfecte și filtrate, începi să crezi că nu ești suficient de „bun” așa cum ești.

Recomandări

IRANUL AMENINȚĂ SUA
UK-SUA VOR ACORD ECONOMIC
CHARLES REVINE
SUEDIA AJUTĂ UCRAINA
TRUMP VS. ZELE
CUM ARATĂ NOTELE?

Îți poate scădea stima de sine: folosirea frecventă a filtrelor e legată de anxietate, depresie și probleme cu imaginea corporală – mai ales în rândul adolescenților. Toate fețele ajung să semene: multe filtre promovează același tipar, nas mic, ochi mari, față îngustă. Asta face ca frumusețea să pară ceva standard, nu diversă. Uneori, duce la schimbări reale. Tot mai mulți oameni merg la estetician și cer să arate ca „în filtru”.

Citește și