• PSD are 2 propuneri pentru comisar european, PNL are 4
  • Ursula von der Leyen a cerut ca propunere o femeie tehnocrat
  • Noua Comisie Europeană trebuie să fie completă până pe 15 octombrie

Astăzi este ultima zi când Marcel Ciolacu trebuie să trimită Ursulei von der Leyen propunerea de comisar european din partea României și tot astăzi negocierile s-au încurcat după discuțiile de ieri din coaliție. Cele două partide aflate la guvernare își dispută atât portofoliile cât și numele de comisar european.
Ce variante au cele două partide și cum a ajuns PNL să-și dispute postul aflați în continuare.

Când vom ști ce comisar european avem

Foarte probabil, săptămâna viitoare vom avea un răspuns pentru că alegerea postului de comisari este atributul exclusiv al Ursulei von der Leyen. Deci ea va alege comisarul european. Acum suntem în stadiul în care cele două partide caută femei, conform cererii. Astăzi au început să apară în presă doamnele propuse. 

Pe cine propune PSD?

Victor Negrescu rămâne principal la propunerea Partidului Social Democrat. Este vicepreședinte al Parlamentului European și europarlamentar, are susținerea socialiștilor germani și spanioli, dar este bărbat.

Recomandări

AJUTOR PENTRU SECRET SERVICE
UK SE PREGĂTEȘTE DE MPOX
PRIMUL TRANSPLANT HEPATIC
PUTIN MĂREȘTE ARMATA
CUTREMUR ÎN ROMÂNIA
BRAND SAU UNIFORMĂ?

Astfel că a apărut în scenă Roxana Mânzatu ca o variantă pentru cazul în care nu este acceptat Victor Negrescu. Este fost deputat PSD de Brașov, fost ministru pe problemele europene în guvernarea Dăncilă și în prezent este europarlamentar al PSD-ului și are experiență în problemele de fonduri europene.

Dar mai sunt câteva doamne în pixul lui Ciolacu precum Simona Bucura-Oprescu, care este ministru al muncii și care ar trebui să demisioneze dacă ar lua postul de comisar european. Mai a apărut ca variantă Teodora Preoteasa, secretar de stat în Ministerul Investițiilor. Aceasta din urmă ar putea porni controverse privind nepotismul din Guvernul României, fiind fina lui Victor Ponta.

Pe cine propune PNL?

Și la PNL avem aceeași problemă. Toți sunt bărbați. Îl avem pe domnul Buda, europarlamentar al PNL-ului, pe care PNL-ul vrea să ia portofoliul agriculturii. Dan Motreanu, care este șeful de campanie a lui Nicolae Ciucă, om cu greutate în Partidul Național Liberal, europarlamentar al PNL. Sigfrid Mureșan, care are susținerea PP-ului și este vechi europarlamentar al Partidului Național Liberal. Iar aseară s-a autopropus și Răreș Bogdan însă nu se știe pe ce portofoliu, acesta fiind fost jurnalist.

Dar este luată în calcul și Luminița Odobescu, actualul ministru de externe a României, care ar trebui să demisioneze dacă ar lua postul de comisar european.

De la 15 octombrie Comisia Europeană trebuie să funcționeze

Cert este că săptămâna viitoare o să aflăm cine este comisarul european și cu ce portofoliu a fost acceptat pentru România. Pentru că pe 15 octombrie toată Comisia Europeană trebuie să fie gata și toate posturile trebuie să fie atribuite statelor, astfel încât Comisia Europeană să funcționeze de la data stabilită.

Citește și