• Supraviețuitorii primei bombe atomice vor dreptate.
  • Testul atomic Trinity din 1945 a lăsat urme adânci în regiunea.
  • Comunitățile hispanice și native din New Mexico au fost afectate de cenușa radioactivă.
  • Documentarul „First We Bombed New Mexico” aduce povestea la lumină.

Primii oameni afectați de descoperirea bombei atomice au fost americani. Tina Cordova, o activistă din New Mexico, a prezentat acum un documentar cu povestea localnicilor care au fost expuși efectelor primului test nuclear. Cu titlul sugestiv „Prima dată am bombardat New Mexico” / „First We Bombed New Mexico”, indienii americani și hispanicii din zonă vor să le fie recunoscut dreptul la despăgubiri.

Ce revendică persoanele afectate de primul test atomic din New Mexico?

Sunt numiți downwinders, de la cenușa radioactivă care s-a răspândit în jurul locului în care a avut loc prima explozie atomică din istorie. Principalul reprezentant, Tina Cordova, cofondatoare a Consorțiului Tularosa Basin Downwinders si supravietuitoarea unui cancer, a luptat timp de ani de zile pentru recunoașterea și compensarea comunităților afectate. În vara anului 1945, Statele Unite au detonat prima bombă atomică pe teritoriul propriu, în New Mexico. Deși acest eveniment a contribuit la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, a avut consecințe devastatoare pentru comunitățile locale. Lansarea documentarului „First We Bombed New Mexico” scoate la iveală impactul acestei explozii asupra supraviețuitorilor și descendenților lor.

Ce s-a întâmplat în urma testului atomic Trinity din New Mexico?

Testul atomic Trinity, pe care l-am văzut ilustrat in blockbusterul Oppenheimer, a provocat o explozie uriașă în zorii zilei de 16 iulie 1945, acoperind sudul New Mexico cu cenușă radioactivă. Această cenușă a contaminat aerul, apa și pământul, afectând în mod special comunitățile hispanice și native care trăiau în apropierea locului de testare. Mulți dintre acești oameni au suferit de cancer și alte boli grave din cauza expunerii la radiații.

Recomandări

AJUTOR PENTRU SECRET SERVICE
UK SE PREGĂTEȘTE DE MPOX
PRIMUL TRANSPLANT HEPATIC
PUTIN MĂREȘTE ARMATA
CUTREMUR ÎN ROMÂNIA
BRAND SAU UNIFORMĂ?

Cum au fost afectați locuitorii locali de acest test atomic?

Locuitorii din zonele afectate, numiți „downwinders”, au trăit sub o amenințare invizibilă. Mulți dintre aceștia, printre care și familiile de fermieri hispanici și muncitorii nativi din industria uraniului, au suferit de boli grave, fără să fie avertizați sau compensați de guvernul federal. Documentarul denunță că acești oameni au fost considerați „dispensabili” și neglijați de autorități timp de decenii. Documentarul o urmărește pe Cordova în încercările sale de a atrage atenția Congresului și de a sensibiliza opinia publică.

Citește și