• Trei din zece trenuri de mare viteză vor fi anulate sâmbătă în Franța din cauza unor atacuri incendiare coordonate.
  • SNCF anunță întârzieri de până la două ore și anularea unui sfert din serviciile Eurostar, afectând până la 800.000 de pasageri în trei zile.
  • Forțele de securitate caută sabotorii, în timp ce personalul SNCF repară pagubele provocate de incendierea cablurilor de fibră optică.

Trei din 10 trenuri franceze de mare viteză vor fi anulate sâmbătă pe rutele afectate de o serie de atacuri incendiare „coordonate”, scrie BBC.

Premierul francez Gabriel Attal a declarat că forțele de securitate continuă să caute „sabotorii” responsabili după ce rețelele feroviare au fost paralizate înainte de deschiderea Jocurilor Olimpice. Compania feroviară națională SNCF a declarat că serviciile care vor circula sâmbătă vor avea întârzieri de până la două ore pe liniile principale care intră și ies din Paris, în timp ce un sfert din serviciile Eurostar vor fi, de asemenea, anulate.

Ministrul francez al transporturilor a declarat că serviciile vor reveni la normal până luni dimineața.

Recomandări

„TRUMP E UN BUFON IDIOT”
UK SE PREGĂTEȘTE DE MPOX
PRIMUL TRANSPLANT HEPATIC
S.O.S SECRET SERVICE
PUTIN MĂREȘTE ARMATA
CUTREMUR ÎN ROMÂNIA

SNCF a estimat că aproximativ 250.000 de pasageri au fost afectați vineri, în timp ce ministrul adjunct al transporturilor, Patrice Vergriete, a declarat că până la 800.000 ar putea fi afectați pe parcursul a trei zile. Eurostar – care operează servicii internaționale de la Londra la Paris și utilizează o linie de mare viteză în Franța – a declarat că unul din patru trenuri ale sale nu va circula în weekend.

Călătorii au fost sfătuiți să își amâne călătoriile, perturbările urmând să dureze până luni.
Printre clienții Eurostar afectați vineri s-a numărat și prim-ministrul Sir Keir Starmer, care plănuise să călătorească la ceremonia de deschidere a Jocurilor cu trenul, dar a fost nevoit să ia avionul.

El a declarat pentru BBC: „Nu am de gând să pretind că nu a fost frustrant, pentru că a fost, și pentru foarte mulți oameni a făcut călătoria mult mai dificilă”.

Încă nu a fost revendicată responsabilitatea pentru daune, a declarat SNCF. Compania a declarat că personalul său „a lucrat toată noaptea în condiții dificile, pe ploaie” pentru a repara pagubele. În urma vandalismului „strategic”, cu câteva ore înainte de începerea ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice din capitală, au fost incendiate cutiile de cabluri de la intersecțiile de pe liniile Nord, Bretania și Sud-Vest.

Sabotorii au tăiat și au incendiat cabluri specializate de fibră optică esențiale pentru funcționarea în siguranță a rețelei feroviare, au declarat oficialii guvernamentali.

O sursă legată de anchetă a declarat pentru agenția de presă AFP că operațiunea a fost „bine pregătită” și organizată de „o singură structură”. Lucrătorii feroviari au dejucat o tentativă de distrugere a echipamentelor de siguranță pe o a patra linie.

„În acest stadiu, traficul va rămâne perturbat duminică pe axa Nord și ar trebui să se îmbunătățească pe axa Atlantic pentru întoarcerile din weekend”, a declarat sâmbătă dimineață un purtător de cuvânt al rețelei feroviare.

Citește și