• Patru persoane au murit din cauza viiturilor din Galaţi, judeţ aflat sâmbătă dimineaţă sub avertizare Cod roşu de ploi abundente.
  • Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, spune că sute de cadre intervin în zonele inundate din sudul Moldovei: „Au fost evacuate peste 160 de persoane, au fost salvate 95 de vieţi din situaţii critice”, spune ministrul.
  • Militarii români au ajutat la salvarea de vieţi. Trupe de specialitatea „Geniu” – instruite pentru executarea de poduri şi pontoane – sunt pregătite pentru alte intervenţii în zonele calamitate, a spus, sâmbătă, ministrul Apărării, Angel Tîlvăr.
  • Premierul Marcel Ciolacu şi-a anulat programul politic şi guvernamental pe care îl avea în Botoşani, pentru a se deplasa în judeţul Galaţi și a evalua situaţia cauzată de inundaţii.
  • Traficul rutier este afectat pe trei drumuri naţionale, DN 24D, DN 25 şi DN 26, precum şi pe 10 drumuri judeţene din cauza inundaţiilor din judeţele Galaţi şi Vaslui.

Traficul rutier este afectat pe trei drumuri naţionale, DN 24D, DN 25 şi DN 26, precum şi pe 10 drumuri judeţene din cauza inundaţiilor din judeţele Galaţi şi Vaslui. La momentul transmiterii ştirii, 252 de persoane au fost evacuate.

Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, spune că sute de cadre intervin în zonele inundate din sudul Moldovei: „Au fost evacuate peste 160 de persoane, au fost salvate 95 de vieţi din situaţii critice”, spune ministrul.

„În contextul fenomenelor hidrometeorologice prognozate pentru această perioadă, în data de 14.09.2024 ora 13:00, continuă misiunile pentru salvarea persoanelor, limitarea şi înlăturarea efectelor, în judeţele Galaţi, Vaslui şi Bacău.

Recomandări

COLABORAREA E CHEIA
STAI, AJUNG ÎN 15 MINUTE
LOCAL, DAR LA ALȚII
LOVATO LANSEAZĂ DOCUMENTAR
NU NE MAI VINDECĂ NIMIC
TRUMP SE VEDE CU MODI

Situaţia cea mai dificilă se înregistrează în judeţul Galaţi, mai exact în 12 localităţi (Pechea, Drăguşeni, Griviţa, Costache Negri, Bereşti, Slobozia Conachi, Cuza Vodă, Cudalbi, Corod, Tudor Vladimirescu, Băneasa şi Vameş), unde sunt înregistrate pagube semnificative, fiind afectate mai mult de 5000 gospodării. Până la momentul raportării, 252 de persoane au fost evacuate, iar, din nefericire, 4 persoane au decedat din cauza manifestării codurilor de vreme rea”, potrivit IGSU.

De asemenea, în judeţul Vaslui se înregistrează efecte în cinci localităţi, unde 40 de persoane sunt evacuate şi mai multe gospodării sunt afectate de ape.

Totodată, în judeţele Galaţi şi Vaslui, traficul rutier este afectat pe trei drumuri naţionale (DN 24D, DN 25 şi DN 26) şi 10 drumuri judeţene (DJ 242, DJ 242B, DJ 242D, DJ 251, DJ 251A, DJ 251G, DJ 251H, DJ 253, DJ 254, DJ 255).

„Pentru gestionarea situaţiei în mod eficient, în judeţele afectate sunt activate grupele operative, iar în judeţul Galaţi este crescută capacitatea operaţională. În sprijinul comunităţilor afectate, acţionează în teren peste 700 cadre ale MAI (pompieri, poliţişti, jandarmi şi IGAv), precum şi 217 mijloace de intervenţie.

De asemenea, în sprijinul forţelor de la faţa locului, MAPN acţionează cu personal şi mijloace din judeţele Galaţi şi Vaslui, precum şi personal din cadrul autorităţilor administraţiei locale şi structurilor locale ale instituţiilor şi autorităţilor cu atribuţii în asigurarea răspunsului.

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a realizat manevra de forţe prin suplimentarea în judeţul Galaţi cu 70 cadre care acţionează cu 23 bărci, 13 autospeciale de primă intervenţie şi comandă, 8 autocamioane de intervenţie, 1 motopompă remorcabilă. De la nivelul ISUJ GL s-a solicitat autorităţilor administraţiei publice locale pornirea sistemelor de avertizare-alarmare a populaţiei. Totodată, au fost emise mesaje de informare a populaţiei prin sistemul RO-ALERT la nivelul a două judeţe – Galaţi şi Vaslui”, se menţionează în finalul informării.

Militarii români au ajutat la salvarea de vieţi. Trupe de specialitatea „Geniu” – instruite pentru executarea de poduri şi pontoane – sunt pregătite pentru alte intervenţii în zonele calamitate, a spus, sâmbătă, ministrul Apărării, Angel Tîlvăr.

Citește și