• Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenski, a condamnat atacul efectuat de Rusia, subliniind că țintele au inclus clădiri rezidențiale și alte facilități civile.
  • Rusia a început să utilizeze din ce în ce mai mult bombe planate ghidate.
  • Zelenski a cerut aliaților să sprijine Ucraina cu asistență militară pentru a contracara aceste atacuri.

Rusia a lovit un bloc de apartamente în orașul Harkov din nord-estul Ucrainei, omorând cel puțin trei persoane și rănind alte 31, scrie BBC.

Valul de lovituri, despre care oficialii au declarat că a afectat patru districte, a fost efectuat cu ajutorul unor bombe planate ghidate marți.

„Țintele bombelor rusești sunt o clădire rezidențială, o brutărie, un stadion… adică viața obișnuită a oamenilor obișnuiți”, a declarat președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenski.

Recomandări

CE FACEM CU DEZINFORMAREA?
CUM SCHIMBĂM EDUCAȚIA?
UNDE MERGI AZI?
UNDE MERGI BANII?
ATACURI ÎN UCRAINA
„FEMEILE NU SUNT LIBERE”

Atacul are loc în timp ce luptele se intensifică în estul țării, trupele ruse încercuind și apropiindu-se de orașul Vuhledar, distrus în mare parte.

La scurt timp după bombardamentul de marți din Harkov, Zelenski a emis o declarație în care a distribuit fotografii ale turnului rezidențial distrus, care arătau o gaură deschisă în mijlocul clădirii. El a făcut apel la aliați să „oprească teroarea”.

El se află la New York pentru a se adresa Congresului anual al Adunării Generale a ONU, după ce a sosit luni reiterând nevoia Ucrainei de asistență militară americană în timp util.

În ultimele luni, Rusia a folosit din ce în ce mai mult bombe planante – bombe din era sovietică dotate cu aripi și cu dispozitive de navigație prin satelit. Acestea sunt ieftine, distructive și se spune că au fost esențiale pentru efortul Rusiei de a cuceri mai mult teren în Ucraina.

Acestea au fost folosite în luna mai în atacuri la Harkov, în timp ce analiștii militari observă, de asemenea, că se pare că au fost folosite pentru prima dată în orașul Zaporizhzhia duminică seara.

Oficialii ucraineni au declarat că Rusia a efectuat șapte lovituri aeriene cu bombe planetare KAB, rănind cel puțin 21 de civili în atacurile asupra a 13 clădiri rezidențiale și două unități de învățământ.

Forțele ruse au făcut progrese serioase în estul Ucrainei și se apropie de Vuhledar – un oraș minier situat în partea de sud a liniei frontului din Donbas. Rușii au încercat să cucerească orașul încă de la începutul invaziei lor la scară largă.

Între timp, forțele ruse au avansat recent și în apropiere de Hlyboke, Kupyansk și Pokrovsk, potrivit grupului de reflecție cu sediul în SUA Institute for the Study of War.

Grupul de urmărire a războiului a declarat că forțele ucrainene au avansat recent în regiunea Kursk.

Citește și